Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

1551 764Karel van Egmond, hertog van Gelre (1467-1538) is gekozen tot de Grootste Gelderlander Aller Tijden. Hij bleef de eerste vrouwelijke minister Marga Klompé (1912-1986), die als tweede eindigde, voor. Dat geldt ook voor de verzetsvrouw Tante Riek uit Winterswijk (3e plek) en de geestelijke Titus Brandsma (4e plek). 

Karel van Gelre streed voor de onafhankelijkheid van het hertogdom Gelre. Hij nam de wapens op tegen de Habsburgers, met name keizer Karel V, die erop uit was om Gelre bij zijn rijk te voegen. Wie in onze beeldbank zoekt, komt verschillende afbeeldingen van deze hertog tegen, of illustraties van zaken die met hem te maken hebben.
Marga Klompé stond bekend als een sociaal en cultureel betrokken bewindsvrouwe. In 2012 was het een eeuw geleden dat Klompé ter wereld kwam in de Arnhemse Rijnstraat. Haar zus onthulde daar in aanwezigheid van oud-premier Ruud Lubbers een gedenksteen. Onze fotograaf Gerdien Mogendorff was erbij.

De uitslag van van Grootste Gelderlander Aller Tijden werd afgelopen vrijdag in het Huis der Provincie bekend gemaakt. De Radboud Universiteit, Erfgoed Gelderland, Historische Herberg Arnhem en de provincie Gelderland organiseerden de verkiezing.

Prent: Karel van Egmond, hertog van Gelre, gemaakt in 1936 en uitgegeven door M. Nijhoff. Gelders Archief 1551 - 764.

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
  Telefoon
 Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement