Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

DSCF0318 kopieEen week geleden hebben medewerkers van het Gelders Archief meer dan 30 miljoen archiefbeschrijvingen die op de website staan, voorzien van wereldwijd unieke identificatienummers. Die zijn te vergelijken met de kentekennummers van auto’s of burgerservicenummers. Het toekennen van de nummers gebeurde in samenwerking met softwareleverancier De Ree Archiefsystemen.

Digitale verbonden wereld

Archiefbeschrijvingen vermelden beknopt wat er in een dossier of archiefstuk staat. Een archieftoegang bestaat (vaak) uit (vele) archiefbeschrijvingen. De beschrijvingen op onze website zijn onderdeel van een digitale, verbonden wereld. Voor het digitale tijdperk kon je ze alleen inzien in de studiezaal. Tegenwoordig raadplegen tienduizenden mensen op het internet jaarlijks onze archieftoegangen en -beschrijvingen.

Hergebruik

Om te zorgen dat vele tientallen miljoenen beschrijvingen geordend en herkenbaar op internet komen, en later ook bijgewerkt kunnen worden, moeten ze uniek herkenbaar zijn. Andere websites hergebruiken archiefbeschrijvingen, wat mogelijk is dankzij het open databeleid van de overheid. Landelijk werkende genealogische websites ‘halen’ bijvoorbeeld aktebeschrijvingen van de Burgerlijke Stand op en presenteren de informatie van meerdere archiefdiensten als één geheel op hun eigen website of portal.

Het Gelders Archief beheert inmiddels ruim 33 miljoen beschrijvingen van archiefstukken. Het toekennen van de unieke nummers aan de beschrijvingen is een eerste stap naar het beperken van linkrot en het altijd digitaal kunnen behouden, terugvinden en hergebruiken van de archiefbeschrijvingen.

Gebruikers en bezoekers blijven (ook in de toekomst) verwijzen naar inventarisnummers.