Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Fred van Kan, algemeen directeur van het Gelders Archief, zal op het Russisch archiefcongres van 18-20 april 2018 in Tatarstan een voordracht verzorgen over onder meer nieuwe kansen met open archieven in de digitale wereld.

Honderd jaar Russisch archiefwezen

Het congres met als thema 'From parchment to digit' (Van perkament naar digitale systemen) vindt plaats omdat het Russische staatsarchiefwezen -Rosarkhiv - een eeuw bestaat. De Russische president Vladimir Putin tekende in juli 2017 eigenhandig een decreet om het eeuwfeest te vieren met een archiefcongres. Het internationale en wetenschappelijke congres wordt georganiseerd in Innopolis in Kazan, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tatarstan. Innopolis is een nieuw gebouwde high techstad bij Kazan.

Het Russische archiefbestel begon in 1918 met de uitvaardiging van een decreet door Lenin. Daarbij werden alle archieven genationaliseerd en onder het centrale gezag van de Sovjet-Unie geplaatst. De opvolger van de centrale Sovjetarchiefdienst van toen is de huidige Federal Archival Agency, die direct onder Poetin valt en verantwoordelijk is voor alle staatsarchieven in de deelrepublieken, regio’s et cetera.

Nieuwe kansen voor archieven in een digitale wereld

DSCF0825Fred van Kan over zijn voordracht: "Ik zal op het congres een lezing geven onder de titel 'Open archives in the digital world: new opportunities'. Ik ga daarbij in op het belang van brede online beschikbaarstelling en open data. Maar ik sta ook stil bij ethische aspecten, zoals de privacy en het belang van openheid voor de democratie en een transparante overheid. Bovendien stip ik ook de mogelijkheden aan die het web biedt voor inzet van vrijwilligers (crowdsourcing)".

Van Kan vertegenwoordigt op het congres niet alleen het Gelders Archief, maar ook de ICA, de International Council on Archives.

De volgende week leest u hier meer nieuws over de deelname van Fred van Kan aan het Russische archiefcongres.
Van Kans verslag 19 april


Foto boven: Het gebouw A.S. Popov in Innopolis (Rusland), waar het archiefcongres plaatsvindt.
Foto onder: Fred van Kan