Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

IMG 0627 loreEsther van Hout voelt zich thuis op haar plek van medewerker publieksadvies. Na 14 jaar bedrijfsleven vindt ze sinds december 2017 haar draai als verantwoordelijke voor scanning on demand, het op verzoek verstrekken aan websitebezoekers van scans van archiefstukken.

Allesregelaar

Negen jaar werkte ze bij een leverancier van keukenapparatuur en vijf jaar bij een keukengroothandel. Esther was daar een allesregelaar: inkoop, voorraadbeheer, logistiek en debiteuren- en crediteurenadministratie. Dat sluit goed aan bij haar huidige functie bij het Gelders Archief, zegt ze. “Er is een hands-on-mentaliteit voor nodig”.

Het hele proces

Esther verzorgt bijna het hele proces van scanning on demand. Ze neemt de verzoeken van bezoekers in behandeling en verdeelt het werk over de assistenten die de archiefstukken scannen. De medewerker publiek houdt de scanadministratie bij, controleert de scans, zorgt voor de afhandeling en beantwoordt vragen over scanning on demand. Een team van mensen staat klaar om de scans op onze website te publiceren. Daardoor zijn ze voor een breed publiek toegankelijk en het draagt bij aan het behoud van de stukken.

Scannen flink opgeschroefd

Het Gelders Archief heeft de productie van scanning on demand voor de bezoekers flink opgeschroefd. Wat is er gebeurd? Esther: “We hebben twee kleine scanners aangeschaft, naast de al bestaande grote scanner. Bovendien zijn er extra mensen bijgekomen die de scanners dagelijks bemannen”. De scancapaciteit is fors verhoogd. In 2017 produceerde het Gelders Archief wekelijks gemiddeld 7.400 scans op verzoek, nu is dat al veel meer: 35.000 gemiddeld per week. “Bovendien mogen mensen sinds kort uit twee stukken per week aanvragen voor scanning. Dat is een verdubbeling”, zegt ze trots.

“Wat vliegt de tijd”

Wat boeit Esther aan haar werk? “Het is een nieuw traject voor iedereen die er aan werkt. We zijn erg gemotiveerd om deze klus te klaren, om de aanvragen op tijd te verwerken. Het is echt teamwerk”. Ze is blij met de betrokkenheid van de collega’s. Esther gaat zo gaat in haar werk op, dat ze de tijd wel eens vergeet. “Soms kijk ik op de klok en dan denk ik: ‘wat vliegt de tijd’”.

Foto: Esther van Hout (naast stoel staand) kijkt met haar collega mee naar het scannen.