Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

1 0004Het was enkele weken geleden opvallend nieuws: het papieren telefoonboek verdwijnt. Te milieubelastend en de meeste mensen zoeken een telefoonnummer digitaal. Vroeger had het telefoonboek nog een soort concullega: het adresboek.

Adresboek alternatief voor verloren gegaan bevolkingsregister

Adresboeken bevatten namen en adressen van personen, bedrijven en andere organisaties, vaak met lijsten van werknemers of bestuursleden. Zelfs stadsplattegronden ontbreken niet in de adresboeken. We beschikken over adresboeken van de gemeente Arnhem, meestal vergezeld van adresgegevens uit Doorwerth, Heveadorp, Oosterbeek, Rozendaal, Velp, Westervoort en Wolfheze. Genealogen zijn dol op adresboeken. Zeker op die van Arnhem, omdat de bevolkingsregisters van de Gelderse hoofdstad verloren gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onze collectie adresboeken begint in 1855 en eindigt in 1972. De adresboeken over de periode tot 1942 staan integraal online, die van na 1947 niet vanwege de auteursrechten.

Uitgever adresboek fungeerde als algemeen postadres

AnnounceDe uitgever van het eerste Armhemse adresboek, J.G. Meijer, was tevens boekhandelaar. Hij gaf onder andere het Magazijn voor Jagtliefhebbers uit. Sollicitanten die reageerden op kleine annonces in couranten, moesten hun sollicitatiebrief vaak aan een boekhandelaren, zoals Meijer, sturen, die ze vervolgens overhandigde aan de adverteerder. 

Meer weten over adresboeken? Lees dan onze onderzoekgids over het gebruik van adresboeken.