Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Overlijdensakte Christina Karnebeek

De Gelderse overlijdensakten die ruim vierhonderd vrijwilligers vanaf juni toegankelijk maakten, staan online. De vrijwilligers, die deelnamen aan het crowdsourcingsproject Met Oprechte Deelneming via Vele Handen, hebben meer dan 100.000 Gelderse overlijdensakten uit de periode 1950 - 1960 geïndexeerd voor het internet. Deze akten stonden op meer dan 56.000 scans. Het project is in een zeer snelle tijd door de vrijwilligers afgerond: in vijf maanden. Het was het tweede crowdsourcingsproject van het Gelders Archief. Eerder hielpen honderden vrijwilligers mee om Gelderse geboorteakten toegankelijk te maken.


FrankaProjectbegeleider Franka Salomons blikt terug op het project Met Oprechte Deelneming.

Ben je tevreden over de afloop van het project?
"Ik ben heel tevreden. Het ging dit keer behoorlijk snel. De mensen hebben hard gewerkt. Sommigen leven bijna voor zo'n project. Het is bijzonder om te zien dat ze zowat dag en nacht doorgaan. En wat te denken van de controleurs. Het forum wordt stil, omdat de invoerders klaar zijn, maar de vier controleurs gaan maar door en door tot het af is."

De meest actieve vrijwilliger voerde de gegevens van 7.192 scans in, nummer twee verwerkte 4.545 scans: ruim eenvijfde van het gehele bestand. 27 vrijwilligers haalden tussen de 1.000 en 4.000 scans. Er was een vrijwilliger die meer dan de helft van het aantal verwerkte aktes controleerde.   

Hoe komt het dat het werk sneller af was dan we verwacht hadden?
"De informatie in de overlijdensakten is over het algemeen eenvoudiger dan in andere akten uit die tijd. Het handschrift in de jaren 50 is gemakkelijker leesbaar dan in oudere documenten. Er zaten zelfs getypte akten tussen. Bij andere akten heb je allerlei uitzonderingen die je bij overlijdensakten minder hebt. Denk aan bijzondere geboorten bij geboorteakten, zoals vondelingen, tweelingen. En er was een groep heel betrokken vrijwilligers."

Zijn er nog bijzondere zaken voorgevallen tijdens het project?
"De vrijwilligers kwamen een overlijdensakte tegen van een mevrouw die een tijd lang de oudste persoon ter wereld was: Christina Karnebeek-Backs, ook wel bekend als Chrissemeuje uit Holterhoek. Bijzonder waren de overlijdensakten van mensen uit Putten, die - zoveel jaren na het drama in het een-na-laatste oorlogsjaar - nog ingeschreven werden. Dat geldt natuurlijk ook voor de overlijdensakten van andere mensen die in concentratiekampen stierven en waarvan we de overlijdensakten tegen kwamen. Het is toch opmerkelijk hoe lang de administratieve afhandeling heeft moeten wachten".

Wat heeft het publiek aan het werk van deze vrijwilligers?
"Het is voor genealogen belangrijk. Die kunnen nu op eenvoudige wijze op onze website de akten vinden en lezen. Het vereenvoudigt gewoonweg het stamboomonderzoek. Onderzoekers hoeven nu niet meer door allerlei boeken heen te bladeren. Bovendien vinden veel mensen het leuk om bekende familienamen tegen te komen."

Hoe vind ik een Gelderse overlijdensakte uit de jaren 50?
Klik op het icoon 'Personen' op onze homepage, vul in het zoekvenster (uitklapmenu) de bron (overlijdensakte) en de naam in. Klik vervolgens op de naam in de zoekresultaten. 

Voorbeeld 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal