Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

“Ik heb nog geen snipper papier gelezen”, zegt Wim van Bokhorst. Hij vertelt, samen met collega-vrijwilliger Henny Oosterbaan, over hun werk voor het oral history-project ‘Leven op landgoederen’. Een project van Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Erfgoed Gelderland dat volledig digitaal is uitgevoerd.

Een tamelijk intensief werkje

Interviewers hebben de geschiedenis of beleving vastgelegd van mensen die woonden op, werkten op of anderszins nauw verbonden zijn (of waren) met Gelderse landgoederen. Van Bokhorst en Oosterbaan maken samenvattingen van de digitale audio-opnamen en transcripten en beschrijven de tijdens het project gemaakte foto’s. Ze koppelen de samenvattingen en beschrijvingen in het archiefbeheersysteem aan de digitale bestanden. Een tamelijk intensief werkje. De vrijwilligers prepareren de beschrijvingen voor internet en de audio-opnamen en transcripten voor raadpleging in de studiezaal van het Gelders Archief.

Zinvol werk

Henny Oosterbaan, gepensioneerd socioloog die een tijd in Delft woonde, heeft onder meer onderzoek gedaan in de psychiatrie, een sector vol met verhalen. Want dat boeit haar: “Verhalen van mensen in hun context”, zegt ze. Eerder werkte ze als interviewer mee aan twee oral history projecten en redigeerde ze verhalen voor een ander project. Wat trekt haar aan in het werk voor ‘Leven op landgoederen’, waaraan ze zelf als interviewster mee werkte? “De inhoudelijke kant van het werk interesseert me, het is zinvol werk en de werkplek in Arnhem is een plezierige omgeving om in te werken".

Grafheuvel

Wim van Bokhorst, gepensioneerd boekhouder, wilde eigenlijk als kind archeoloog worden. Zijn interesse in geschiedenis komt voort uit zijn nieuwsgierigheid naar een grafheuvel, die in zijn jeugd vlakbij bij het ouderlijk huis in Hilversum lag. Hij geniet van de waardering die hij voor zijn vrijwilligerswerk krijgt, dat hij als zinvol ervaart. Van Bokhorst vindt het prettig om zijn vaardigheden te tonen en aan te scherpen in het oral history-project. Het interviewen van mensen trekt hem minder; hij luistert liever naar hun verhalen en maakt ze graag toegankelijk voor anderen.

De geluidsbestanden zijn alleen in de studiezaal van het Gelders Archief te beluisteren en de bijbehorende transscripties zijn ook daar te raadplegen (toegangnummer 1606 Oral History; leven op landgoederen).

Van het project is een boek verschenen: André Kaper & Elyze Storms/Werkgroep Oral History Gelderland. Verhalen over landgoederen en buitenplaatsen in Gelderland, Uitgeverij Blauwdruk, 2012. ISBN 978-90-75271-61-4.

Foto-onderschrift: van links naar rechts: Map Huiskamp (projectbegeleider), Wim van Bokhorst en Henny Oosterbaan.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal