Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via MijnStudiezaal!

Panorama NijmegenHet Waalfront is de trots van Nijmegen. De skyline, het profiel, het stadsaangezicht, de Waalkade: het zicht vanuit het noorden op Nijmegen is de blikvanger van deze rivierstad. Kunsthistorica Marja Begheyn-Huisman harkte een grote hoeveelheid prenten, schilderijen, etsen, foto's, tekeningen et cetera bij elkaar om het veranderend Waalaangezicht van Nijmegen te illustreren. Dat lijkt niet zo'n moeilijke taak, want - zo schrijft hoogleraar Nijmeegse en Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven - "Eenwenlang hebben tekenaars, schilders, fotografen en filmers vanaf de overzijde van de rivier de contouren van Nijmegen gevangen". Ze waren in de ban van wat ze zagen.

De Valkhofburcht was voor 1796 een van de meest prominente gebouwen in de skyline van de Waalstad. Een rol die de Belvedere en de toren van de St. Stevenskerk in de 19e eeuw moesten overnemen, toen de burcht gesloopt was. Wie het boek van Begheyn doorbladert, krijgt een beetje het idee dat het zuiden in Nijmegen begint. Vooral het olieverfschilderij van Eugène Lücker (p. 119) met zijn warme gloeiende kleuren wekt die indruk. Maar ook het vage met zachte kleuren verrijkte beeld, dat Toon Vijftigschild heeft gemaakt, draagt bij aan dat idee (p. 121). 

Het Museum Het Valkhof en het Regionaal Archief Nijmegen leverden de meeste werken voor het boek. Van het Gelders Archief is een geaquarelleerde tekening van Cornelis van Noorde uit 1756 gebruikt (p. 53).

Marja Begheyn-Huisman. Panorama Nijmegen. Vijf eeuwen schoonheid aan de Waal. BNM-Uitgevers, 2017. ISBN 9789089476.