Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via MijnStudiezaal!

HijmanEen eeuwenoud huis met geschiedenis. Margo Klijn, auteur van het boek De Stille slag. Joodse Arnhemmers 1933-1945, kreeg gisteren het eerste exemplaar van haar nieuwe boek uitgereikt door Theo Beneder van boekhandel Hijman Ongerijmd. Waarom van een boekhandelaar? Omdat het pand waar boekhandel Hijman inzit, een huis is met een zeer lange historie. En over die 'huiselijke' geschiedenis gaat Margot Klijns nieuwe boek: de geschiedenis van Grote Oord 15.

Het pand duikt in 1482 voor het eerst in oude documenten op. Het is dan een woonhuis van een zekere Wichman van Eymeren. In de loop van de tijd wonen er bekende stadsregenten is het huis. Na enkele eeuwen wijzigt de bestemming. Grote Oord 15 wordt een bedrijfspand. In 1945 komt de woning in handen van Rudolf Hijman. Dat is het moment, aldus de flaptekst van het boek, dat twee verhalen in elkaar schuiven: dat van de boekhandel en dat van het huis. 

Klijn raadpleegde collecties van het Gelders Archief, zoals het Oud-Rechterlijk Archief Arnhem. Mick van Rootseler, vrijwilliger bij het Gelders Archief, gaf de auteur belangrijke tips over voor haar nuttige bronnen en leverde diverse foto's voor de publicatie. Archiefmedewerker Irene Chr. Blasczyk woonde de uitreiking van het eerste exemplaar in de boekhandel bij, waar ruim tachtig mensen aanwezig waren.

Margo Klijn. Plaats van ontmoetingen. De geschiedenis van Grote Oord 15 te Arnhem (1482-2017). Hijman Ongerijmd. 2017. ISBN: 9789082458718.

Foto: Irene Chr. Blasczyk