Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via MijnStudiezaal!

Elspeterbos"Het Elspeterbos is thans de grootste oude boskern die ons land rijk is", aldus de drie auteurs van een monografie over dit bos, een fysisch-geograaf en twee biologen. Honderd jaar geleden droeg de Elspeterbos NV haar aandelen over aan de familie Van Beuningen. Dit voormalige malenbos kwam daarmee in handen van de zes zonen van ondernemer en bestuurder Hendrik Adriaan van Beuningen (1841-1908). Zij moesten beloven dat het bos behouden en toegankelijk bleef voor de bevolking van Elspeet. Dat was ook de reden dat koningin Wilhelmina en prins Hendrik het bos niet kregen: de streekbewoners wilden geen draad om en wilde zwijnen in hun bos.  

De auteurs konden de geschiedenis van het Elspeterbos gedetailleerd achterhalen dankzij de aanwezigheid van twee malenboeken in de collectie van het Gelders Archief. De geërfde boeren (maalmannen) van en rond Elspeet en de plaatselijk kerk zorgden eeuwenlang voor het bos en schreven dat netjes op in de malenboeken. Het oudste malenboek loopt van 1595 tot 1732 en bevat wetten, resoluties en rekeningen. Het tweede boek omvat de periode van 1733 tot 1860.

De drie samenstellers van Het Elspeterbos belichten allerlei historische, geologische, biologische en bosbouwtechnische zaken van dit bos, zoals paddenstoelen, vogels, houtwallen en houtsingels, de maalschap, beheer et cetera. Een veelzijdige variatie die recht doet aan een bebladerde levensgemeenschap met een rijke geschiedenis.

Peter Veen, Bert Maes & Emma van den Dool. Het Elspeterbos. Verleden, heden en toekomst van een historisch malenbos. Veen Ecology/Ecologisch Adviesbureau Maes, Nunspeet/Utrecht, 2017. ISBN: 9789082706901.