Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Wanders in the wide world"Genealogie is verslavend... Ik ben daar nu een jaar of 18 mee bezig en nog altijd ontdek ik nieuwe feiten en verhalen". Aldus zanger en genealoog Rob Wanders in het voorwoord van de genealogie van het geslacht Wanders (in the wide world). Zijn schrijfcompaan en ICT-er André Wanders zit al 45 jaar in het genealogisch onderzoek. Beiden - ieder van een andere Wanders-tak - sloegen de handen in elkaar en produceerden Wanders in the wide world

Ze vragen zich af waar hun familienaam vandaan komt. Is het van een rondtrekkende gezel of toch van een andere bron? De schrijvers geven vier theorieën een kans. De beide genealogen verhalen over de vondst van hun vroege voorouder Henricus/Heinrich Wanners, noemen het een doorbraak en pellen al hypothetiserend de historische schillen van hun (mogelijke) stamvaders af. De wortels van de Wanders liggen in de 17e eeuw in het Duitse Grieth en omgeving. Hun zoektocht verliep sprongsgewijs met de uitgave van verschillende Wanders-genealogieën.

Is Wanders in the wide world hun eindwerk? "Het werk van een genealoog is nooit klaar. Daarom blijven de hoop en werkzaamheden er (nog steeds) op gericht ooit de verschillende bomen 'aan-elkaar-te-knopen' bijvoorbeeld door aanvullend DNA-onderzoek", aldus de stamboomvorsers.

De samenstellers gebruikten afbeeldingen en informatie uit de collectie van het Gelders Archief.

Rob Wanders en André Wanders. Wanders in the wide world. De Grieth-Grietherbusch-Elten-Hekelingen-Amsterdam boom. Van Henricus (geb. circa 1610) tot Livia (geb. 2017). 2017. ISBN 139781548973674 / ISBN 10154897367X