Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Set A BridgeIn 1976 maakte burgemeester Steven Buddingh' (1935–2014) met zijn super 8mm filmcamera opnamen op de set van de oorlogsfilm ‘A Bridge Too Far’. De set stond toen in Bronkhorst, dat toen in de gemeente  Steenderen lag, waar Buddingh’ burgemeester was. 

‘A Bridge Too Far’ van regisseur Richard Attenborough gaat over de geallieerde operatie Market Garden en de Slag om Arnhem in september 1944. Talloze steracteurs deden in de film mee, die in 1977 in de bioscopen kwam: Dirk Bogarde, Michael Caine, Sean Connery, Edward Fox, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Laurence Olivier, Ryan O'Neal, Robert Redford en vele anderen. Attenborough verfilmde het boek ‘A Bridge Too Far’ van Cornelius Ryan uit 1974. De film werd een kaskraker.

De filmopnamen vonden niet plaats in Arnhem, omdat er weinig meer hetzelfde was als in 1944. De producer liet zijn oog vallen op Deventer als filmset. De brug en omgeving leek op wat hem voor ogen stond.

Wat zien we zoal in de ‘making of’ van Buddingh’? Filmmakers en figuranten op de set, de filmploeg in actie, actrice Liv Ullmann, Bronkhorst, het oefenen van scènes, het decor bij Bronkhorst, het naspelen van Britse soldaten en evacuees.

Het is deze maand 73 jaar geleden dat de Slag om Arnhem en de geallieerde operatie Market Garden plaats vond.