Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

SdB1Verhaal van Stephanie de Boer

Stephanie de Boer heeft veel van de wereld gezien. Ze studeerde onder andere aan de universiteiten van Stellenbosch (Zuid-Afrika) en Edinburgh (Schotland). Nu werkt ze sinds mei 2017 als archieftalent bij het Gelders Archief. Jonge of aanstaande archivarissen krijgen gedurende twee jaar de mogelijkheid voor een goede start van hun loopbaan. Archieftalenten maken vooral delen van de collectie toegankelijk.

Zuid-Afrika

Waarom studeerde je in Stellenbosch? “Ik heb me tijdens mijn studie gespecialiseerd in koloniale geschiedenis. Ik richtte me niet op één plek, maar op verschillende onderwerpen binnen dat vak. Tijdens mijn ‘master’ kwam ik er achter dat ik Afrikaanse koloniale geschiedenis en de rol van de vrouwen in die samenleving interessant vond. In Zuid-Afrika kon ik zowel mijn Nederlandse als Engelse talenkennis gebruiken en Stellenbosch was een van de partneruniversiteiten van de Universiteit Leiden, waar ik in Nederland studeerde. In Kaapstad deed ik onderzoek naar het dagelijkse leven van blanke, koloniale vrouwen”.

Australische geschiedenis

Stephanie de Boer kon voor Britse koloniale geschiedenis ook in Edinburgh terecht. “Ik specialiseerde me daar in Australische geschiedenis. Dat geven ze niet in Nederland. Australië wordt hier alleen terloops genoemd als gevangeniskolonie. Bovendien kon ik in Edinburgh mijn Engels perfectioneren en iets van de cultuur meekrijgen”. Ze houdt er van om in het buitenland te beleven hoe het is om met een andere cultuur om te gaan.

Voorliefde voor archiefstukken

Hoe komt iemand die zo internationaal georiënteerd en geïnteresseerd is bij het Gelders Archief terecht? Stephanie de Boer liep stage bij het Nationaal Archief: “Daar heb ik mijn voorliefde voor archiefstukken en geschiedenis verder kunnen uitdiepen. Ik ben daar uitgedaagd om ook te kijken naar onderwerpen die me niet per se liggen, zoals de Tweede Wereldoorlog”. Ze deed ook nog een stage bij izi.Travel, een jong bedrijf dat een platform wil zijn met persoonlijke audiotours voor steden en musea wereldwijd. Ze werkte er zelfs korte tijd en zorgde voor de productie van audiotours. “Ik wilde graag de commerciële kant leren kennen”.

Vragen stellen

Na haar afstuderen zocht ze in eerste instantie een baan in de archiefsector. “Zo kwam ik uit bij het Gelders Archief. Ik kom zelf uit deze omgeving: Zutphen, een mooie historische stad. Bovendien kan ik me identificeren met het werk van het Gelders Archief”. Haar functie betreft, aldus het archieftalent, een echte startersfunctie: “Dat geeft de ruimte voor ontwikkeling en de mogelijkheid om vragen te blijven stellen”. Stephanie de Boer merkte dat “als je je als starter voordoet als niet-starter, dan word het je snel kwalijk genomen als je te veel vragen stelt”. Bij het Gelders Archief kan ze die vragen gewoon stellen.