Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

IMG 0248Bijna drieënhalve meter is het plakkaat. Restaurator Klaas Roorda houdt op de foto het uiteinde van het pas gerestaureerde archiefstuk, dat niet op de tafel past, omhoog. Het document maakt deel uit van de top 35 van meest aangevraagde stukken, die vanwege beschadigingen of hun slechte staat niet uitleenbaar zijn en daarom hersteld worden.

Gescheurd, gevouwen en beschadigd

Een plakkaat is een verordening van voor 1800. Het document dat onze restaurator vasthoudt is een plakkaat uit het Hof van Gelre en Zutphen, een rechtsprekend en bestuursorgaan in het gewest Gelderland. Het dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw. De titel van het stuk luidt: ‘Nieuw reglement vervattende enige veranderingen in de dispositie van het landregt van Veluwen omtrent verwonnen1 goederen’ (0124-1370).   

Het document maakte deel uit van een band met verscheidene plakkaten van verschillend formaat, die hoognodig materiële verbetering nodig hadden. Ze waren gescheurd, gevouwen en beschadigd, ze zaten aan elkaar geplakt en hoekjes bleken eraf. Klaas Roorda maakte de documenten schoon, vlakte de plakkaten, repareerde de scheuren, lijmde waar nodig, gebruikte Japans papier om aan te vullen.

Oude leren band niet meer terugIMG 0231

De oude leren band komt er niet meer omheen. Waarom? Klaas Roorda: “De band is later om de plakkaten heen gebonden. Die band zorgt voor meer schade aan de documenten, die er eigenlijk niet inpassen vanwege hun formaat”.

Eerder restaureerde Klaas Roorda in het kader van de top 35 een ridderboek uit de 16e en 17e eeuw.

1Gerechtelijke toewijzing van geld, goederen voor een aantal jaren, gedurende welke de ontvanger het vruchtgebruik geniet, bijvoorbeld in geval van verbeurdverklaring of als onderpand voor schuld (Woordenboek der Nederlandsche Taal).