Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Het verhaal van archieftalent Anne Beckers

Anne Beckers“Ik leer veel bij, allerlei nieuwe dingen”, zegt Anne Beckers (1987), die sinds tweeëneenhalve maand als archieftalent bij het Gelders Archief werkt. Het Archief biedt jonge of aanstaande archivarissen gedurende twee jaar een goede start van hun loopbaan. Archieftalenten maken hoofdzakelijk delen van de collectie toegankelijk.

Persfoto’s en mode-interviews

Dat doet Anne Beckers ook. Ze begon met het inventariseren van het familiearchief Van der Hoop, om vervolgens persfoto’s aanvullend te documenteren. Ook maakt zij bewegend beeldmateriaal van modeontwerper Koos van den Akker toegankelijk. Het bekijken van de interviews van Van den Akker amuseerde Anne Beckers: “Je ziet hoe mensen zich in de jaren tachtig en begin jaren negentig kleedden. Ik was toen nog te jong om met de mode uit die tijd bezig te zijn. De mode van toen was anders dan die van vandaag. Het is leuk om je te verbazen over wat toen in de mode was”.

Schoenwinkel

Anne Beckers studeerde cultureel erfgoed bij de Reinwardt Academie in Amsterdam. Haar studie richtte zich op het beheer en behoud van museale objecten. Als archieftalent profiteert ze daar nu van. De kersverse archivaris werkte naast en vlak na haar studie in een schoenwinkel. “Ik ben na mijn opleiding heel breed gaan kijken voor werk”, zegt Anne Beckers, die over een hands-on-mentaliteit beschikt. Na de schoenwinkels solliciteerde ze bij een archiefbewerkingsbedrijf in Limburg, waar ze een jaar aan gemeentelijke archieven werkte. Daarna kwam ze terecht bij Breed, de instelling die voor de gemeente Nijmegen en omstreken de Wet Sociale Werkvoorziening uitvoerde. Hier bewerkte ze archieven, verzorgde ze de selectie en vernietiging van archiefstukken en beheerde ze meer dan tweeduizend personeelsdossiers.

Beter combineren

Na vier jaar vond ze het tijd om ander werk te zoeken. In haar huidige werk bij het Gelders Archief kan ze haar erfgoedinteresse en studieverleden beter combineren met haar ervaring in archiefwerk. “Het stukje erfgoed miste ik in mijn vorige werk”. Ze heeft het goed naar haar zin. De overzichtelijkheid van de organisatie en het feit dat ze veel bijleert spreken haar aan. Van het inventariseren van familiearchieven tot het toegankelijk maken van bewegend beeld.