Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via MijnStudiezaal.

Het boerenwerk en -leven in de omgeving van Oldebroek, het gezinsleven en emigratie van familieleden naar Californië. Dit zijn in een notendop de onderwerpen die centraal staan in de films, die G. Boeve, eigenaar van een agrarisch bedrijf, in Oldebroek tussen pakweg 1955 en de jaren zeventig maakte.

Boeve2

Boeve3Smalfilms en geluidsbanden

Op 35 smalfilms zijn onder meer het dagelijkse leven in Oldebroek te zien, het agrarische werk en het loonbedrijf in actie, het gezin Boeve, de bevrijdingsoptocht uit 1955, paardendagen, toneel, sportdagen en seniorreizen. Bijzonder zijn de beelden van de emigratie van familieleden naar Californië en het bezoek aan familie overzee. Beide kanten van de migratiemedaille komen aan bod: zowel bezoek aan Nederland als het leven in Californië.Verder zijn ook 17 geluidsbanden overgedragen van onder meer kerkdiensten, een waterschapsvergadering en gesproken brieven uit de VS.

Veilig ondergebracht

IMG 0134De familie Boeve heeft de films in 2014 ter beschikking gesteld aan de Oudheidkundige Vereniging De Broeklanden. Deze vereniging heeft via AudioVisueel Archief Gelderland het beeldmateriaal in 2017 veilig bij het Gelders Archief ondergebracht. De films zijn gedigitaliseerd en staan op onze website.

IMG 0131Bekijk de films of beluister de banden

Foto's:
Boven: stills uit de films van G. Boeve (toegangnr. 1629)
Onder rechts: Ondertekening van de overdrachtovereenkomst tussen het Gelders Archief en Oudheidkundige Vereniging De Broeklanden.
Onder links: Filmspoelen en geluidsbanden die naar het Gelders Archief zijn overgebracht.