Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Kent u het fenomeen dorpsfilms? Ze waren vanaf eind jaren veertig een populair verschijnsel en hele Nederlandse dorpen raakten er verrukt van. In samenwerking met Erfgoed Gelderland organiseert AVAG op maandag 25 september (locatie Gelders Archief Arnhem) een studiemiddag over dorpsfilms in Gelderland.

Schot in de roos

De Enschedese zakenman en filmer Johan Adolfs bedacht het concept van de dorpsfilms. Tussen 1948 en 1970 filmden hij en zijn medewerkers met een 8mm-camera bijna 1500 Nederlandse dorpen. Het ging om dorpen met meer dan 700, maar minder dan 10.000 inwoners. Hij werkte samen met de Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen. Een schot in de roos! Een muziekvereniging kon geld inzamelen voor nieuwe uniformen of instrumenten door tegen betaling een film van het dorp te vertonen. Later kwamen er ook ander opdrachtgevers, zoals muziekkorpsen, plattelandsvrouwen en de Nederlandse Blindenbond. De filmactie ‘Heel Nederland op de film’ groeide uit tot een groot succes.

renkum2In de winter bekeken de dorpelingen de films

Adolfs en zijn medewerkers filmden volgens een vast pastroon. Zo gingen ze eerst het dorp rond, waarbij de inwoners in hun dagelijkse bezigheden op de film kwamen. Ook alle scholen met kinderen verschenen voor de camera. De bedoeling was dat alle dorpelingen in beeld kwamen. De opnames vonden plaats in de zomer. In de winter vertoonden de samenwerkende partijen de film in de plaatselijke zaal tegen betaling. Hierbij verdrongen de dorpelingen zich om zichzelf en hun dorpsgenoten op het doek te zien.
De opnames zijn van grote historische waarde. Adolfs toonde immers het veranderende dorpsleven van na de oorlog. In Gelderland werden ongeveer 259 dorpsfilms gemaakt. Daarvan zijn er inmiddels zo’n 75 opgespoord.

Studiemiddag: de details

De thema’s van de studiemiddag in vogelvlucht: een succesvolle filmactie, een ervaringsdeskundige, een van de filmers en de cinematografische waarde van de dorpsfilms Het precieze programma maken we begin september bekend. U kunt zich nu al aanmelden door een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te sturen.

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
  Telefoon
 Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement