Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

IMG 0316

Vanmiddag vond de overdracht plaats van een band met historische documenten over de Gelderse Landdagen in het bijzin van de Barneveldse wethouder Didi Dorrestijn. De stukken waren tot voor kort aanwezig in het Gemeentearchief Barneveld. De gemeente vond dat deze stukken beter op hun plaats waren in het Gelders Archief, dat de Gelderse Landdagrecessen beheert.

"Zeldzaam"

De overgedragen band bevat afschriften van Gelderse Landdag- en kwartierrecessen (vanaf 1567) en een kopielijst van leden van de Ridderschappen uit 1555. Een deskundige denkt dat het een recessen- en aantekeningenboek is voor persoonlijk gebruik door deelnemers aan de Landdagen. Soms namen ze zelfs een privésecretaris mee naar de vergaderingen om aantekeningen te maken. De inhoud van de documenten gaat terug tot de 16e eeuw en dat maakt deze band “zeldzaam en belangwekkend”, aldus de geraadpleegde deskundige.

De Gelderse Landdagen vormden - kort gezegd - het Gelderse parlement dat functioneerde van de middeleeuwen tot 1798. De Landdagsrecessen zijn de weergave van de besluiten en handelingen van de Landdagen.

Historisch hamsteraar en gemeentebode

De band is vermoedelijk in 1896 verzameld door historisch hamsteraar Hendrik Bouwheer (1842-1909), een Barneveldse gemeentebode. Eerder was de band in handen van kantonrechter Hendrik Croockewit (1831-1902).
Naast de band met Landdagstukken droeg de gemeente Barneveld ook nog een legger van de Arnhemse Courant uit 1818 over.

De overgedragen documenten zijn nog niet in de studiezaal raadpleegbaar. Wanneer dat het geval zal zijn, melden we dat op onze website.

Foto boven: v.l.n.r. Peter van Beek (gemeentearchivaris van Ede, Scherpenzeel en Barneveld), Didi Dorrestijn (wethouder Barneveld) en Fred van Kan (algemeen directeur Gelders Archief) buigen zich over de Landdagstukken.
Foto links: pagina van de overgedragen documenten over de Gelderse Landdagen.