Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Wat hebben de Rijn, de Gelderse Vallei, Veenendaal, Groesbeek, Ingen, Wapenveld en het consulaat in Kleef met elkaar gemeen? Ze staan in het boek Gelderland Grensland. Gelderland zit en zat vol met grenzen: rivieren, landsgrens, bisdomgrenzen, gemeentegrenzen, heerlijkheidsgrenzen, provinciegrenzen, stuwwallen, volkstaalgrenzen, de frontlijn etcetera.

Neem nou Groesbeek. Dit grensdorp is sterk bepaald door zijn ligging. Inwoners stalen geregeld hout in het Reichswald en sommigen betaalden dat met de dood. Bezembinden en armoede waren in de 19e eeuw hier metgezellen. Groesbekenaren vonden na 1870 soms werk in het industrialiserend Duitsland. Smokkelen was een geliefde bezigheid en leverde soms aantrekkelijke nevenverdiensten op. Confrontaties met grensbeambten bleven dan ook niet uit.

Of pak de Kleefse enclaves, buitenlandse hoogleraren aan de Radboud Universiteit of de grenscorrecties van 1949. Het boek Gelderland Grensland zit boordevol met verhalen en geschiedenis. Bijna dertig auteurs schreven mee aan dit grensgevallenboek. Ze haalden onder andere informatie, inspiratie en illustraties uit de collectie van het Gelders Archief. 

Dolly Verhoeven e.a. Gelderland Grensland. 2000 jaar verdeeld en verbonden. Vantilt, 2016. ISBN 9789460043000

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement