Het project ‘Van de Wieg tot het Graf’, waarbij vrijwilligers Gelderse geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten indexeerden en controleerden, is afgerond. Sinds augustus hebben in totaal meer dan 700 vrijwilligers zich ingezet om ervoor te zorgen dat akten uit de burgerlijke stand doorzoekbaar werden gemaakt. Dat deden ze via de website VeleHanden. De volgende akten vanaf nu zijn te doorzoeken en te bekijken in de personendatabase:
- Geboorteakten van 1913 tot en met 1922
- Huwelijksakten van 1943 tot en met 1947
- Overlijdensakten van 1961 tot en met 1972
Vrijwilligers
Sinds 1998 hielpen vele duizenden enthousiaste vrijwilligers al mee bij het indexeren van akten uit de Gelderse burgerlijke stand. Inmiddels telt onze personendatabase al meer dan 17 miljoen namen. De afgelopen jaren werkten honderden vrijwilligers in drie projecten via VeleHanden.nl mee om Gelderse geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten digitaal toegankelijk te maken. Daar kunnen we het project ‘Van de Wieg tot het Graf’ aan toevoegen.
Het project is een stuk eerder afgerond dan we hadden verwacht. Dat komt omdat veel meer vrijwilligers meewerkten dan voorgaande VeleHanden-projecten. In totaal hebben vrijwilligers tijdens dit project 421.264 scans geïndexeerd en 210.025 scans gecontroleerd. Sommige vrijwilligers hebben in hun eentje zelfs meer dan 10.000 scans geïndexeerd of meer dan 29.000 scans gecontroleerd. We willen alle vrijwilligers die hebben meegewerkt ontzettend bedanken. Dankzij hen wordt het doen van Gelders familieonderzoek makkelijker en zijn voorouders snel terug te vinden.
Bijzondere vondsten
Bij het zien van alle akten, kwamen vrijwilligers soms bijzonderheden tegen, zoals beroepen die we nu niet meer kennen: een broodventer, iemand die met een korf brood langs de klanten ging of vanuit huis verkocht. Of een nachtstoker, iemand die de stoomlocomotieven ’s nachts opstookte zodat deze ’s ochtends klaar waren om te rijden. Ook een echtpaar dat op 81- en 86-jarige leeftijd nog met elkaar trouwt kwam voorbij. Hoe zou hun leven daarvoor eruit gezien hebben? En kenden ze elkaar daarvoor al? Ook kwamen vrijwilligers meerdere personen tegen die 100 jaar of ouder zijn geworden. Daarnaast is de overlijdensakte van koningin Wilhelmina te vinden in het overlijdensregister van Apeldoorn in het jaar 1962, aktenummer 1119.
Wat is VeleHanden?
VeleHanden is een crowdsourcingwebsite waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties voor ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Doel is om op deze manier collecties voor het publiek doorzoekbaar te maken, zodat geïnteresseerden snel zoekresultaten vinden. Het indexeren of beschrijven van een collectie is tijdrovend. VeleHanden doet een beroep op vrijwilligers die het leuk vinden om met historische collecties aan de slag te gaan.
Afbeeldingen:
3161 - 62-0010, Public Domain Mark 1.0 licentie.
1544-6597-0001, Gerth van Roden, CC-BY-NC-ND-4.0 licentie.