Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Huwelijksvoltrekking in gemeentehuisVrijwilligers hebben via VeleHanden de Gelderse huwelijksakten uit de jaren 1943 tot 1947 geïndexeerd. Binnenkort zijn deze akten op onze website te doorzoeken en te bekijken. Het indexeren van deze akten is onderdeel van het project Van de Wieg tot het Graf, waarin geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten worden geïndexeerd die nog niet op onze website staan. 

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werden stellen verliefd, verloofden ze zich en trouwden ze. Vooral in het begin van de oorlog ging het gewone leven zo veel mogelijk door. Niet iedereen wilde wachten tot dat de oorlog voorbij was, vooral niet toen er nog geen zicht was op bevrijding. Hoe zag zo’n huwelijk er in die dagen uit?

Door heel het land waren tekorten. Auto’s waren prijzig, benzine was er eigenlijk niet en eten was schaars. Sommige producten kon je alleen met bonnen krijgen. Dit had allemaal invloed op de manier waarop een bruiloft gevierd werd.

Daarnaast had niet iedereen meer werk. Mensen probeerden op allerlei manieren geld te verdienen, maar dit was vaak geen vetpot. Daarom moesten stellen creatief zijn in het organiseren van een bruiloft. In plaats van een ritje in een trouwauto, werd er vaak naar het stadhuis gelopen. Soms werd er alleen in het stadshuis getrouwd, niet ook nog in de kerk. Dat was te duur. Bruiden kochten een tweedehandsjurk of maakten er zelf één. ‘s Avonds was geen feest. In het ouderlijk huis van de bruid of bruidegom werden gasten uitgenodigd voor een drankje. Daarna ging iedereen weer naar huis.

Bruiloft met militaire voertuigen

Wilt u meer weten over het project Van de Wieg tot het Graf, of wilt u meewerken? Het indexeren van akten gaat via de website van VeleHanden. Hier kunt u de voortgang van het project zien. Vrijwilligers zijn inmiddels begonnen met het indexeren van de Gelderse overlijdensakten van 1961 tot 1972.

 

Afbeeldingen:
Huwelijksvoltrekking door burgemeester Matser, 1535-425, Johann Raaijen, CC-BY-4.0 licentie.
Huwelijk Smidt van Gelder - Bischoff van Heemskerck op 15-04-1946, 1533-19975, P.J. de Booys, CC-BY-4.0 licentie. 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal