Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Op dinsdag 2 januari 2024 vieren wij Openbaarheidsdag. In het nieuwe jaar worden veel archiefstukken openbaar, die tot dan toe alleen onder voorwaarden in te zien waren. U bent van harte uitgenodigd om in het nieuwe jaar onderzoek te komen doen in de stukken!

Wanneer archiefstukken aan ons worden overgedragen zijn deze niet altijd gelijk te bekijken. Meestal is dit om de privacy van nog levende personen te beschermen, maar er kunnen ook andere redenen zijn. Het termijn van openbaarmaking wordt altijd vooraf bij overdracht bepaald. De afscherming vervalt op 1 januari van het jaar na het verlopen van deze termijnen. Dat betekent dat er elk jaar nieuwe archiefstukken te bekijken zijn.

Eén van deze stukken is te vinden in het archief van de Gemeentepolitie Rheden. Het is een dossier waarin personen worden geïdentificeerd die in de Tweede Wereldoorlog bij de Emmapyramide in Rozendaal en bij kamp Avegoor bij Ellecom gefusilleerd zijn. Het dossier bevat informatie uit de jaren 1945 tot en met 1948. Over deze vreselijke gebeurtenissen was tot nu toe weinig informatie te vinden in de openbare stukken van onze collectie.

Welke archiefstukken kunt u vanaf 2 januari bekijken? Bekijk alvast dit overzicht en hou op 2 januari onze website in de gaten.

Gevangenisdeur Koepelgevangenis in Arnhem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding:
Gevangenisdeur Koepelgevangenis in Arnhem, 1524 - 11512, Fotograaf Gemeentearchief Arnhem, CC0 1.0 licentie.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal