Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Voorblad van een register van de Arnhemse hypotheekbewaarder, 1812 (in het Frans)De archieven van de hypotheekbewaarders te Arnhem en Zutphen zijn gedigitaliseerd en staan sinds kort online. Het gaat in totaal om bijna 106.000 scans.
Hypotheekbewaarders, die functioneerden van 1811 tot 1838, hielden openbare registers bij. Openbare registers zoals de inschrijving van hypotheken en de registratie van wijzigingen van rechten (zoals eigendom, erfpacht en opstal) op onroerende goederen.

Code Civil

Nadat Napoleon Nederland in 1810 bij Frankrijk inlijfde, voerde de Franse overheid het jaar daarop de Code Civil, het Franse Burgerlijk Wetboek, in ons land in. Hierdoor verscheen de hypotheekbewaarder ‘op het toneel’. Hypotheekbewaarders functioneerden tot 1838, toen het Burgerlijk Wetboek ging gelden. In 1832 voerde de rijksoverheid de kadastrale boekhouding in, waarbij percelen grond of onroerende objecten een kadastraal nummer kregen. In 1838 bracht de overheid de hypothecaire en kadastrale boekhouding onder in één dienst, het kadaster. De zelfstandige kantoren van de hypotheekbewaarders hielden op te bestaan. Onderzoekers moeten zich realiseren dat de aanduiding van percelen voor 1832 nogal gebrekkig was, omdat de kadastrale boekhouding toen nog niet bestond.

Voor wie interessant?

Wat vindt u zoals in de documenten van de hypotheekbewaarder?

  • de naam, woonplaats en het beroep van de schuldenaar, schuldeiser, koper of verkoper
  • de omschrijving en de waarde van het onroerend goed
  • de zakelijke rechten die op het onroerend goed rusten
  • de hoogte van de schuld

Het archief is interessant voor onder meer wat dieper gravende genealogen en geïnteresseerden die meer willen weten van de geschiedenis van een perceel grond of een onroerend object.

De archieven van de hypotheekbewaarder te Arnhem en Zutphen zijn gedigitaliseerd in het kader van het project Digitale Taken Rijksarchieven (DTR).

Bekijk de archieven van de hypotheekbewaarders te Arnhem en Zutphen
Arnhem, 1811-1838 
Zutphen, 1812-1838 

Eerder plaatsten we het gedigitaliseerde archief van de hypotheekbewaarder te Tiel (1811-1838) online.
Alle archieven van hypotheekbewaarders in Gelderland staan nu compleet op onze website.

Voor meer historische informatie over hypotheekbewaarders kunt u terecht in:
de publicatie van F. Keverling Buisman & E. Muller. Kadaster-Gids. Gids voor de raadpleging van hypothecaire en kadastrale archieven uit de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw. Den Haag, 1979.

Afbeelding: 
Voorblad van een register van de Arnhemse hypotheekbewaarder, 1812 (Register van Formaliteit. Overschrijvingen der acten van overgang van eigendommen van onroerende goederen). Bron: Gelders Archief 0250-1-0001. 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal