Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Goed nieuws! Wij hebben onze scannen op verzoek-service uitgebreid. Nu kunnen ook veel archiefstukken uit overheidsarchieven vanaf 75 jaar worden aangevraagd voor scannen op verzoek.

Met deze uitbreiding kunt u veel overheidsarchieven die tot nu toe alleen in de studiezaal in te zien waren, nu ook vanuit huis te bekijken. Hiermee dragen wij verder bij aan een belangrijk onderdeel van de missie van het Gelders Archief: “Informatie op een laagdrempelige manier beschikbaar te stellen, waarmee wij maximaal bijdragen aan een transparante overheid”.

 Medewerker met archiefdozen op depotkar

Van 110 jaar naar 75 jaar 

Bij de start van onze scannen op verzoek-service in 2016, kozen wij ervoor alleen archieven ouder dan 110 jaar te scannen. Dit deden we om te voorkomen dat bijzondere persoonsgegevens van nog levende personen gescand zouden worden en online beschikbaar zouden komen. Deze gegevens mogen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet zomaar worden gedigitaliseerd en verspreid. 

Om deze uitbreiding mogelijk te maken is er een goede risicoschatting gemaakt om te voorkomen dat we gegevens van nog levende personen zouden digitaliseren en publiceren. Dit hebben we gedaan aan de hand van grote hoeveelheden steekproeven van alle overheidsarchieven uit onze collectie. Op basis daarvan bepaalden wij of een archiefstuk voor scannen op verzoek in aanmerking komt. Daar waar het risico op bijzondere persoonsgegevens hoog bleek besloten we om de scangrens van 110 jaar aan te houden.

Intensief traject 

Dit was een zeer intensief traject, waarbij veel medewerkers anderhalf jaar lang meer dan 500 archieven controleerden, ruim 1200 archiefstukken pagina voor pagina doornamen, tal van risico’s inschatten, gegevens verwerkten en controleerden. Ook zeer recente overheidsarchieven zijn gecontroleerd, zodat deze in de toekomst klaar zijn om te kunnen worden aangevraagd via onze scannen op verzoek-service. 

Het resultaat: bij het merendeel van de overheidsarchieven uit onze collectie kunnen archiefstukken al vanaf 75 jaar na de datering van het stuk worden aangevraagd. Als de archiefstukken ten minste 90 jaar oud zijn, stellen wij de scans online beschikbaar. 

Scans van stukken die tussen de 75 en 90 jaar zijn, komen uit voorzorg niet online, maar sturen wij per mail aan u toe. U herkent de archiefstukken die kunnen worden gescand aan dit icoontje: SoV icoontje

Welke archieven allemaal kunnen worden aangevraagd leest u in deze lijst terug. Een lijst van overheidsarchieven die in de toekomst vanaf 75 jaar kunnen worden aangevraagd, vindt u hier

Medewerker kijkt in archiefdoos

 

 

 

 

 

 

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal