Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Een ploegende boer met paard in OosterbeekHet Gelders Archief beheert talrijke groene archieven over landbouw, tuinbouw, natuurbeheer, jacht, landgoederenbeheer, landbouwonderwijs en -onderzoek et cetera. Daar kwam een archief bij, waarvan de archieftoegang sinds kort op onze website staat: Stichting Proefstation voor de Akker- en Weidebouw.

Wat deed dit in Wageningen gevestigde Proefstation? De minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening richtte in 1956 de Stichting Proefstation voor Akker- en Weidebouw op. Het Proefstation bevorderde de landbouw door het samenbrengen, toepassen en aanvullen van wetenschappelijke  en ervaringskennis in de akker- en weidebouw. Ook hield het Proefstation zich bezig met het verbeteren van de organisatie van landbouwondernemingen.

Wat betekende dat in de praktijk? Het proefstation verzamelde en bestudeerde kritisch uitkomsten van onderzoek, die door anderen waren uitgevoerd. Daarnaast onderzocht het Proefstation ook praktische landbouwkundige problemen en gaf het instituut landbouwvoorlichting. Het Proefstation werkte nauw samen met onder andere landbouwconsulenten, landbouwinspecteurs en de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst.

Boerderij in de Betuwe met hooiberg, eind jaren vijftig
Wat tref je in het archief van de Stichting Proefstation voor Akker- en Weidebouw, naast notulen, jaarverslagen en dergelijke, zoal aan? Bijvoorbeeld dossiers over rassenvergelijking met blauwmaanzaad, bemestingsonderzoek met zaadbieten, opening van de proefboerderij C.R. Waiboer-hoeve in de Millingerwaard, kunstweiden, maaitijden van luzerne et cetera.

Het Proefstation is op 1 januari 1974 opgeheven. Andere proefstations namen de taken over.

Bekijk de archieftoegang van de Stichting Proefstation voor Akker- en Weidebouw.

Afbeeldingen:
Boven: Boer met paard en ploeg in Oosterbeek, 1968. Bron: Gelders Archief 1587-5701, Harry Smit, CC0 1.0 licentie, https://permalink.geldersarchief.nl/BBED3E1539BB47DB92250F7CCC657147
Onder: Boerderij in de Betuwe, 1959. Dia van de Gelderse Komgrondencommissie. Bron: 0245-4297, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://permalink.geldersarchief.nl/9094C01F4E0C43FDACA8A93DE808C52E

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal