Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Dichtbij de provinciegrens van Gelderland en Overijssel ligt het Landgoed IJsselvliedt, net op Gelders grondgebied bij Wezep. Op haar website schrijft de Stichting IJsselvliedt dat het landgoed “een parel in de regio” is. Het Gelders Archief beheert het archief van Huis IJsselvliedt, waarvan enkele stukken terugreiken tot in de 16e en 17e eeuw. Het huisarchief is sinds kort toegankelijk en de archieftoegang staat online.Kwitantie van Wolter Gerritss Podt voor zijn neef Rutger van Breda voor het voldoen van de betaling van tijns met rente in 1664.

Klinkende namen

Van Breda, Lemker, Nobel, Van Pallandt en Van Limburg Stirum: zie hier de namen van geslachten van eigenaren van Huis IJsselvliedt. Voor wie regelmatig in de geschiedenis van Gelderland, Overijssel en zelfs Nederland duikt, zijn dit klinkende namen. De eigenaren van Huis IJsselvliedt waren onder andere raadslid, secretaris en burgemeester van Kampen, griffier van het gewest Overijssel, ritmeester en majoor, burgemeester van Oldebroek en lid van Provinciale Staten van Gelderland en de Eerste Kamer van de Staten-Generaal. Een van de eigenaren, Johan Paul graaf Van Limburg Stirum (1873-1948) was diplomaat en gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Hij ligt begraven in een speciaal gebouwd mausoleum op het landgoed. Een en ander staat te lezen in de inleiding van de archieftoegang, gemaakt door archivaris Wilfried Ahoud.

Je vindt in het archief slechts enkele persoonlijke stukken, maar wel veel eigendomsbewijzen (transportakten, leveringsakten) van percelen land, vooral uit de 19e eeuw. Het gaat bijvoorbeeld om percelen land in de omgeving van Oldebroek, Hattem, Wezep en het Overijsselse Kamperveen.

Akte van verkoop en levering door Gerrit Hendriks en zijn vrouw Hendrikjen Eijmberts aan Jan Lemker van Breda, burgemeester van Kampen, van zaailand in de galgenberg in 1763.Maatschappelijk dienstbaar

De Stichting IJsselvliedt, opvolger van de verschillende families die het huis en landgoed in eigendom hadden, wil het landgoed behouden en maatschappelijk dienstbaar laten zijn. Je hoeft niet ver terug te gaan in de geschiedenis van het landgoed om op bijzondere feiten te stoten. In de jaren vijftig en zestig woonden Indische Nederlanders, die uit Indonesië kwamen, tijdelijk op het landgoed. Het Rode Kruis organiseerde vanaf 1972 vakanties voor mensen met een handicap in het landhuis. Tegenwoordig doet de Stichting Groepshotel IJsselvliedt dit.

Meer informatie over het landgoed vind je op de website van de Stichting IJsselvliedt.

Het archief is openbaar en valt onder onze gratis service scannen-op-verzoek.

Bekijk de archieftoegang van Huis IJsselvliedt.

Afbeeldingen
Links: Kwitantie van Wolter Gerritss Podt voor zijn neef Rutger van Breda, secretaris van de stad Kampen, voor het voldoen van de betaling van tijns met rente in 1664. Een tijns is een jaarlijkse betaling verbonden aan een onroerend goed. Bron: Gelders Archief 4060-248, https://permalink.geldersarchief.nl/65A7EF658B8B4612BAB16A8EB4F4CCE3.
Rechts: Akte van verkoop en levering door Gerrit Hendriks en zijn vrouw Hendrikjen Eijmberts aan Jan Lemker van Breda, burgemeester van Kampen, van zaailand in de galgenberg in 1763. Bron: 4060-63, https://permalink.geldersarchief.nl/8221899BA49C488C8435A35CED1277E7 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal