Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Het aantal bezoeken op onze website kwam in 2022 ruim boven de 1 miljoen uit. Het aantal chatgesprekken en e-mails met verzoeken om inlichtingen daalde vorig jaar. De cijfers van onze sociale media wisselden nogal in 2022. Voor het eerst sinds vele jaren steeg het aantal studiezaalbezoekers.

Naambord en gebouw van het Gelders Archief

Website

In 2022 ontvingen we 1,3 miljoen bezoeken op onze website, een stijging van 36%. Een cijfer dat we niet eerder bereikten. Ook het aantal unieke bezoekers op onze website ging omhoog (831.906). Sinds de millenniumwisseling neemt het digitale gebruik van onze collectie alleen maar toe, met zo nu een dan een klein hikje naar beneden. De lockdowns tijdens coronacrisis in 2020 en 2021 bevorderden die stijgende trend.

Naambord 'Gelders Archief' in het donker
Mensen regelen in deze tijd hun zaken vaak digitaal, ook historisch en stamboomonderzoek. Onze (genealogische) gegevens en beeldmateriaal vind je vaak op andere websites en in andere databanken, onder meer doordat we open data beschikbaar stellen. Omdat wij social media intensief gebruiken, maakt een breed publiek kennis met onze collectie.

Velen gebruiken ons materiaal op talloze manieren: op websites, in blogs, op social media, in podcasts, boeken, artikelen, tentoonstellingen et cetera. Hierdoor krijgen veel meer mensen de collectie en het werk van het Gelders Archief onder ogen dan alleen de bezoekers van onze eigen website.

Blik op het naambord Gelders Archief in de zomer

Scannen op verzoek

Hoewel we 18% minder aanvragen voor scannen op verzoek ontvingen, maakten we 2,1 miljoen scans in 2022. We kregen 8391 verzoeken om scans. Dit bevordert ook het bezoek op onze website.

Chatten en verzoeken om inlichtingen

Het aantal chatgesprekken daalde (-13%, 1153), net als het aantal verzoeken om inlichtingen (-24%, 4034). Hoe komt deze daling? Vanaf midden 2022 kunnen bezoekers zelf scans van bouwdossiers downloaden zonder te e-mailen. Verder proberen we via onze website en mails helderder en begrijpelijker te communiceren. We maakten op onze website een ‘Veel gestelde vragen’-pagina en een pagina ‘Wat vindt u bij ons’ met animatiefilm. Mogelijk speelde ook het hoger aantal studiezaalbezoekers en het afnemen van de coronacrisis een rol.  

Social media

De social media vertoonden wisselende jaarcijfers. Ons bereik- het aantal volgers of aantal personen dat onze berichten zag - nam af bij Facebook (-12.5%) en Instagram (-3%). We kregen 41% nieuwe volgers erbij bij LinkedIn. Het aantal volgers bij Twitter (+2%) en YouTube (-3%) bleef redelijks stabiel. De betrokkenheid op Facebook steeg (+12%) en daalde bij Instagram (-17%). Onder betrokkenheid verstaat Facebook onder andere het aanklikken van een link, een bericht liken, delen of reactie achterlaten.

 Detail van het Archiefgebouw

Studiezaal

We kregen in 2022 81% meer studiezaalbezoeken (874). Dit kwam doordat de studiezaal in 2022 niet (tijdelijk) dicht was in verband met de coronacrisis, zoals in 2020 en 2021. Het aantal aanvragen voor fysieke stukken (stukken uit het depot gehaald voor raadpleging in de studiezaal, uitleningen en restauratie) bedroeg 24.374.

 En verder…

- behandelden we 366 verzoeken van bezoekers om beperkt openbare archieven te mogen inzien
- verpakten we meer dan 600 meter archieven in zuurvrije omslagen en dozen
- restaureerde onze restaurator meer dan 50 historische documenten

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal