Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Register voor doodakten uit Varik in 1830 De burgerlijke stand (bs) van Gelderland is veruit de meest geraadpleegde bron onder onze digitale en fysieke bezoekers. De afgelopen jaren zijn wij bezig geweest met een enorme verbetering van hoe wij de gedigitaliseerde burgerlijke stand aan u presenteren. Dit konden wij doen mede dankzij de inzet van ons publiek, dat ons keer op keer op ontbrekende gegevens en andere verbeterpunten wees. Het was lang en hard werken, maar op het resultaat zijn wij ontzettend trots.

Wat hebben wij allemaal verbeterd?

Veel collega’s van verschillende afdelingen werkten aan de verbeteringen in de burgerlijke stand. Wij vervingen oude en slecht leesbare scans, koppelden nog niet beschikbare scans aan akten en plaatsten nieuwe scans online. In totaal komen er bijna 700.000 nieuwe of verbeterde scans van de bs online. We maakten vele ontbrekende akten en akteboeken toegankelijk en die komen nu voor het eerst op internet.

We corrigeerden de (spel)fouten die afgelopen jaren zijn ontdekt door onze enthousiaste gebruikers en verbonden verkeerd gekoppelde scans met de juiste akten. Door technische vernieuwing zijn wij nu in staat om wijzigingen en correcties in akten sneller door te voeren en scans van akten gemakkelijker te vervangen.

Tot voor kort moesten bezoekers die een akte zochten vaak door scans van meerdere jaren en plaatsen bladeren om bij het juiste akteboek te komen en de juiste scan bij de akte te vinden. Dat is nu niet meer nodig, omdat alleen de scans van het boek waar de akte in staat te zien zijn op het beeldscherm. De juiste scan vinden gaat vanaf nu sneller.

Miljoenenwerk  

Met meer dan 2 miljoen inwoners is Gelderland een van de grootste provincies van Nederland. De omvang van de burgerlijke stand van Gelderland is dus ook enorm. In onze personendatabase vindt u meer dan 17,5 miljoen historische namen terug, waarvan miljoenen uit de burgerlijke stand van Gelderland komen. De bs telt ongeveer 1,8 miljoen scans. Om deze aantallen goed te beheren en digitaal te presenteren, verbeterden wij achter de schermen onze manier van registreren en onze werkwijze in ons beheersysteem. Zo kunnen wij ook in de toekomst sneller en eenvoudiger verbeteringen aan de burgerlijke stand op onze website doorvoeren.

Bij het verbeteren van onze burgerlijke stand zijn meer dan 99 procent van de permalinks (duurzame links naar akten) werkend gebleven. Als u bij het opslaan van of het verwijzen naar akten geen gebruik heeft gemaakt van onze permalinks, is het mogelijk dat deze url’s nu niet meer werken. Wij raden u daarom aan om deze links te vervangen voor onze permalinks. Waar u de permalinks vindt en hoe u deze gebruikt, leest u in deze blog. Kun u een persoon niet meer vinden? Chat dan met ons of neem contact met ons op via ons contactformulier. Wij kijken graag met u mee.

In deze vlog vertellen medewerkers Franka en Rachel hoe we de verbeteringsslag van de burgerlijke stand hebben aangepakt: 

Een transcript vindt u op Youtube in de beschrijving van de video.

Afbeelding:

Voorkant van het register van overlijdensakten uit Varik, 1830. Bron: Gelders Archief 0207-2913.11-0003, https://permalink.geldersarchief.nl/C60F51A8B716466EBC0C0564559E666F.