Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Scanapparaat, decoratieve fotoHet aantal bezoeken op onze website stabiliseerde in 2021 min of meer rond de 1 miljoen. Net als het jaar daarvoor bereikten onze bezoekers ons vooral via digitale media (website, social media, chat en e-mail). Door de coronacrisis was onze studiezaal opnieuw een deel van het jaar gesloten of op afspraak en onder voorwaarden open. Scannen op verzoek was opnieuw erg in trek.

Website

Het aantal bezoeken op onze website daalde licht naar 966.500 (-6%). Het aantal websitegebruikers groeide in 2021 met 19% naar 405.500. Sinds de millenniumwisseling is het digitale gebruik van onze collectie zeer fors gestegen, met zo nu en dan een knikje naar beneden. We denken dat ook de coronacrisis het digitaal gebruik van onze collectie bevordert. Mensen regelen immers meer zaken via internet. Daarnaast is scannen op verzoek via onze website nog steeds ongekend populair.

Onze (genealogische) gegevens en ons beeldmateriaal vind je steeds vaker op andere websites en in andere databanken, onder meer doordat we open data beschikbaar stellen. Bovendien brengen wij ons beeldmateriaal en onze archiefstukken via social media vaak onder de aandacht van een breed publiek.

Velen gebruiken ons materiaal op talloze manieren: op websites, in blogs, op social media, in podcasts, boeken, artikelen, tentoonstellingen et cetera. Hierdoor krijgen veel meer mensen de collectie en het werk van het Gelders Archief onder ogen dan alleen de bezoekers van onze eigen website.

Scannen op verzoekArchiefgebouw vaag op achtergrond. Decoratieve foto

Scannen op verzoek blijft een hit. We ontvingen vorig jaar meer dan 10.200 aanvragen voor scans van archiefstukken. Dat is ruim 16% meer dan in 2020. We maakten in 2021 bijna 2,4 miljoen scans op verzoek van onze bezoekers.

Chatten en verzoeken om inlichtingen 

We voerden in 2021 1331 chatgesprekken; een daling van 9% ten opzichte van 2020. We ontvingen in 2021 5296 e-mails met verzoeken om inlichtingen. Dat verschilt nauwelijks met het aantal van 2020 (+1%).

Social media

Ons bereik - het aantal volgers of aantal personen dat onze berichten zag - op social media nam toe. De stijging verschilde per medium: Facebook (+48%), Twitter (+0,6%), Instagram (+6%). Op Twitter hebben we 4479 volgers, op YouTube kregen we 148 nieuwe abonnees erbij. De betrokkenheid van Facebookers nam af met 46%. Onder betrokkenheid verstaat Facebook onder andere het aanklikken van een link, een bericht liken, delen of reactie achterlaten. 

Studiezaalbezoek 

Archiefdozen tegen een groene wand, decoratieve foto

Het aantal bezoeken aan de studiezaal daalde in 2021 naar 482. In 2020 kregen we 783 bezoeken (-38%). De studiezaal was vanwege de coronacrisis een deel van jaar gesloten of op afspraak en onder voorwaarden open. De trend is bovendien al twintig jaar: een dalend aantal studiezaalbezoeken en stijgende onlinebezoekcijfers. 

De digitale ontwikkelingen passen in de ideeën van de directie en het bestuur van het Gelders Archief. Onlinedienstverlening en digitale archivering nemen daarin een belangrijke plaats in.