Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

U heeft waarschijnlijk wel eens ervaren dat webadressen/links niet altijd even toekomstbestendig zijn. Soms werkt een opgeslagen link (url) enkele weken later al niet meer omdat deze veranderd is. Laat staan dat bepaalde links jaren later nog werken.

Toekomstbestendig opslaan

Wij willen voorkomen dat onze online bezoekers hetzelfde probleem ervaren bij hun zoektocht naar archiefstukken. Veel van onze websitebezoekers slaan de links op van beschrijvingen van archiefmateriaal, en noteren niet het toegangs- en inventarisnummer van dat materiaal. Na verloop van tijd komen zij er soms achter dat de opgeslagen link niet meer werkt en zij de gevonden informatie niet meer terug kunnen vinden. Wij willen graag voorkomen dat onze webadressen veranderen en op een later moment niet meer werken. Daarom gaan wij gebruik maken van zogenaamde permalinks, ook wel persistent identifiers (PID’s) genoemd.

Hoe werken PID’s?

Alle beschrijvingen van archiefstukken hebben een unieke, centraal geregistreerde code. Deze worden gebruikt voor de verwijzingen, de links, naar deze stukken. Als bijvoorbeeld de beschrijving of locatie van een archiefstuk wijzigt, blijft de unieke code in stand. Hierdoor blijft de verwijzing naar dit stuk ook in stand. Ook bij grote wijzigingen, bijvoorbeeld bij een naamswijziging van de organisatie, blijft een permalink werken.

Hoe kunt u zich hierop voorbereiden?

Voor onze online bezoeker betekent dit goed nieuws. Het risico om informatie te verliezen middels een opgeslagen link wordt met de permalinks aanzienlijk verkleind. In principe blijven de huidige links gewoon werken. Wij kunnen de duurzaamheid hiervan echter niet garanderen. Wij raden u daarom aan om uw huidige opgeslagen links te vervangen voor de nieuwe permalinks. Deze vindt u onder de drie puntjes bij een archiefstuk:

Screenshot vindplaats permalink

Heeft u vragen? Chat dan met ons of neem contact met ons op via ons contactformulier.