Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Decoratieve foto bij de jaarstatistieken over 2020Voor het eerst passeerde het aantal bezoeken op onze website de 1 miljoen. In 2020 bereikten onze bezoekers ons vooral via digitale service (website, social media, chat en e-mail). Door de coronacrisis was onze studiezaal een deel van het jaar gesloten of op afspraak en onder voorwaarden open. Scannen op verzoek bleek weer erg in trek.

Website

Het aantal bezoeken op onze website steeg met bijna 20% naar 1.022.000. Ook het aantal websitegebruikers groeide in 2020 met bijna een vijfde. Pakweg de laatste twintig jaar neemt het aantal digitale bezoeken bijna ieder jaar toe, met af en toe een knikje naar beneden. De stijging in 2020 was fors. We denken dat dat onder meer komt door de gevolgen van de coronacrisis. Mensen regelen immers meer zaken via internet. Daarnaast is scannen op verzoek via onze website nog steeds populair.

Onze (genealogische) gegevens en ons beeldmateriaal vind je steeds vaker op andere websites en in andere databanken, onder meer doordat we open data beschikbaar stellen. Bovendien brengen wij ons beeldmateriaal en onze archiefstukken via social media vaak onder de aandacht van een breed publiek.

Velen gebruiken ons materiaal op talloze manieren: op websites, in blogs, op social media, in boeken, artikelen, tentoonstellingen et cetera. Hierdoor krijgen veel meer mensen de collectie en het werk van het Gelders Archief onder ogen dan alleen de bezoekers van onze eigen website.

Scanning on demand

Scannen op verzoek doet het goed onder onze bezoekers. We ontvingen meer dan 8.800 aanvragen voor scans van archiefstukken. Dat is bijna een derde meer dan in 2019. We maakten in 2020 bijna 1,8 miljoen scans op verzoek van onze bezoekers.

Social media

We laten ons vaak zien op Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en YouTube. Het aantal personen dat op Instagram onze berichten zag steeg in 2020 (+13%). Dat gold ook voor de betrokkenheid van Instagrammers (+10%). Ruim 4.400 mensen volgen ons op Twitter. Op LinkedIn kregen we 283 nieuwe volgers en op YouTube 148 nieuwe abonnees. Het aantal personen dat op Facebook onze berichten zag nam met bijna met een derde af.Decoratieve foto bij de jaarstatistieken over 2020

Chatten en verzoeken om inlichtingen

Chatten blijkt populair. We voerden in 2020 1470 chatgesprekken; een stijging van meer dan de helft vergeleken met 2019. We ontvingen in 2020 5.229 e-mails met verzoeken om inlichtingen. Dat is ruim 40% meer dan in 2019.

Studiezaalbezoek

Het aantal bezoeken aan de studiezaal daalde in 2020 naar 783. In 2019 kregen we 1734 bezoeken (-55%). De studiezaal was vanwege de coronacrisis een deel van jaar gesloten of op afspraak en onder voorwaarden open. De trend is bovendien al twintig jaar: een dalend aantal studiezaalbezoeken en stijgende onlinebezoekcijfers. 

De digitale ontwikkelingen passen in de idee├źn van de directie en het bestuur van het Gelders Archief. Onlinedienstverlening en digitale archivering nemen daarin een belangrijke plaats in.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal