Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Vrijwilligers gevraagd om vanuit huis oude Gelderse huwelijksakten online toegankelijk te maken: project 'Wittebroodsweken' op VeleHanden.

1541 1009

Sinds 1998 hebben vele enthousiaste vrijwilligers al geholpen bij het indexeren van akten uit de burgerlijke stand. Inmiddels telt onze personendatabase al vele miljoenen namen. De afgelopen vier jaren hebben honderden vrijwilligers in twee projecten via VeleHanden.nl meegewerkt om in een rap tempo Gelderse geboorte- en overlijdensakten digitaal toegankelijk te maken. Beide projecten waren een groot succes. Nu doen we weer een beroep op enthousiaste vrijwilligers. Ditmaal gaan we aan de slag met huwelijksakten van Gelderland van 1923 tot en met 1942.
Lees meer over de vorige projecten: project geboorteakten 1819-1912  / project overlijdensakten 1950-1960.

Iedereen die vanuit huis wil meewerken om gegevens van oude Gelderse huwelijksakten online te ontsluiten kan vanaf 2 december 2019 eenvoudig in het project ‘Wittebroodsweken’ aan de slag. Met de resultaten zijn vele duizenden liefhebbers van familiegeschiedenis in staat om gegevens over hun voorouders op internet terug te vinden.

Enthousiaste vrijwilligers

"Het enthousiasme onder vrijwilligers is altijd groot”, zegt projectbegeleider Franka Salomons. “Vaak zijn de vrijwilligers sterk geïnteresseerd in familiegeschiedenissen en willen ze door mee te doen  anderen helpen bij hun genealogisch onderzoek.” Tijdens vorige projecten kwamen er indrukwekkende en wonderbaarlijke akten boven water. “Een voorbeeld daarvan”, geeft Franka Salomons aan, “was het boven water komen van de overlijdensakte van Christina Karnebeek-Backs uit de Achterhoek, die toen zij stierf de oudste persoon ter wereld was.” NL AhGldA 3044 157

Hoe werkt het?

De vrijwilligers voeren via VeleHanden.nl gegevens in van huwelijksakten uit Gelderland uit de periode 1923-1942. Op de scans van de originele huwelijksakten staan de namen, leeftijden en beroepen vermeld van het bruidspaar én hun ouders. Deze gegevens vullen de vrijwilligers in op een digitaal formulier en slaan deze vervolgens op. Andere vrijwilligers controleren deze gegevens. Met behulp van de ingevulde formulieren zijn voorouders straks snel en gemakkelijk terug te vinden op het internet via de website van het Gelders Archief.

Doe mee

Belangstellenden die mee willen doen kunnen zich eenvoudig aanmelden op de website van VeleHanden.nl

Wat is VeleHanden?

VeleHanden is een crowdsourcingwebsite waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties voor ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Doel is om op deze manier collecties voor het publiek doorzoekbaar te maken, zodat snel zoekresultaten worden gevonden. Het indexeren of beschrijven van een collectie is tijdrovend. VeleHanden doet een beroep op vrijwilligers die het leuk vinden om met historische collecties aan de slag te gaan. Vele handen maken immers licht werk.

Foto's:
Boven: Een huwelijk op Mariëndaal in Oosterbeek in de jaren 20. Gelders Archief: 1541–1009, Public Domain Mark 1.0 licentie.
Onder: Aansnijden van een huwelijkstaart, ca. 1955. Gelders Archief: 3044 - 157, CC-BY-4.0 licentie. 

 

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement