Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Foto van Peter Drent en Fred van Kan die de overeenkomst ondertekenenDe fotoarchieven van de bekende persfotograaf Louis Drent en zijn zoon Peter Drent zijn overgedragen aan het Gelders Archief. Vandaag ondertekenden fotograaf Peter Drent en algemeen directeur Fred van Kan een overeenkomst daarover. Het gaat om bijna een kwart miljoen foto's.

Jagen op primeurs

Persfotograaf en Arnhemmer Louis Drent (1918-2002) werkte voor de Gelderlander, het ANP en verschillende landelijke dagbladen. Behalve voor media fotografeerde Drent ook voor gemeenten, de Nijmeegse universiteit en bedrijven. Hij was een lefgozer en joeg bevlogen op primeurs. Ook was hij eigenaar van vijf fotozaken in Arnhem en een in Zutphen. Louis Drent was geen kunstzinnig fotograaf, maar zocht wel graag naar onverwachte cameraposities. Hij vertelde zijn zoon Peter Drent “dat een plaat goed of slecht was, daartussenin bestond niets…Je kunt beter iets van beide hebben: van kunstenaarschap en zakelijkheid” (Arnhemse Kopstukken).
Verschillende zonen, een kleinzoon en - dochter van Louis Drent kozen ook voor het beroep van fotograaf. Peter Drent, gevestigd in Arnhem, noemt zichzelf allround fotograaf. Hij fotografeerde voor vakbladen, bedrijfsmagazines, nieuwsbrieven en andere media van organisaties. Drent maakt(e) ook onder meer portretfoto’s en reportages. Hij won de Gelderland Persfoto.Foto  Louis Drent

Voorlopig niet ter inzage

De fotoarchieven zijn voorlopig niet ter inzage voor het publiek. Het is nog niet bekend wanneer de foto’s ter beschikking komen in de studiezaal of gedigitaliseerd worden.

Foto links: Peter Drent (r) en Fred van Kan (l) ondertekenen de overeenkomst. 
Foto rechts: Louis Drent, Bron: Peter Drent.