Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Foto Fred van Kan en Piet Paris bij het ondertekenen van de overeenkomst

Vrijdag 21 december 2018 tekenden mode-illustrator Pieter 't Hoen (beter bekend onder zijn ontwerpersnaam Piet Paris) en algemeen directeur Fred van Kan een schenkingsovereenkomst. Piet Paris schonk zijn archief aan het Gelders Archief. De bekende mode-illustrator spreekt op zijn Instagram-account van een "archive donation''.

Internationale carrière neemt een vlucht

Piet Paris (1962), die vele (inter)nationale prijzen voor zijn werk ontving, studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij werkte vanaf 1989 als zelfstandig mode-illustrator, onder meer voor internationale modebladen als de Nederlandse en Japanse Vogue en warenhuizen als de Bijenkorf en het Amerikaanse Saks Fifth Avenue. In 2008 startte hij de Studio Piet Paris, ontwerpstudio voor illustraties en producten en adviesbureau voor ontwerpers en bedrijven. De mode-illustrator richtte, samen met anderen, de postdoctorale opleiding voor modevormgeving aan het Fashion Institute Arnhem op. Daarnaast was hij oprichter (en directeur van 2002-2009) van de Arnhem Mode Biënnale, een internationaal cultureel evenement over modevormgeving.

Paris' archief

Het archief van Piet Paris bestaat voor een belangrijk deel uit zijn (originele) schetsen en illustraties. Het bestand is nu nog niet raadpleegbaar. De verwachting is dat de archieftoegang in de loop van de eerste helft van 2019 online beschikbaar komt, waarna het archief in de studiezaal raadpleegbaar (en openbaar) zal zijn. Archiefinventarisator Corine Boonstra, die Paris' archief toegankelijk maakt, denkt dat de collectie voor modestudenten erg interessant zal zijn, onder meer omdat de verschillende fasen van de ontwikkeling van Paris als illustrator en ontwerper hierin terug te vinden zijn.

Modekern

De schenking vond plaats in het kader van Modekern, een samenwerkingsverband van het Gelders Archief, Museum Arnhem en ArtEZ Fashion Design, dat onder meer archieven van Nederlandse modeontwerpers verwerft, toegankelijk maakt en exposeert.   

 

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal