Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Sinds kort staan er meer dan tien unieke historische films van de Arnhemse gemeenteambtenaar Willem Schaftenaar online. De films vallen op door een variatie aan onderwerpen. Ze gaan onder meer over de vooroorlogse radiodistributie in Arnhem, het Arnhemse Waterleidingbedrijf, familietaferelen, vakanties en dagjes uit, de vooroorlogse aankomst van Sinterklaas bij de Rijnkade, een rijtoer van het koninklijk paar door Arnhem (1951), een grote bijeenkomst in Sonsbeek (1949) en de oorlogsschade in Arnhem. Schaftenaar maakte de films tussen pakweg 1936 en 1956.

Pompstation en privéleven
Schaftenaar (1890-1956), die met zijn gezin aan de Arnhemse Thorbeckestraat woonde, leidde van 1930 tot 1943 de Arnhemse radiodistributie. De radiocentrale gaf de uitzendingen van de publieke omroepen door, maar de radiodistributeurs maakten ook eigen programma's voor de regio. Het Waterleidingbedrijf, dat Schaftenaar in 1954 filmde, produceerde en verspreidde drinkwater in de stad. Zo is onder meer het pompstation La Cabine te zien in de films.
De films geven ook een inkijkje bij het gezin Schaftenaar. Ze gaan op vakantie naar Zwitserland en Tirol, bezoeken Amsterdam, maken een uitje naar de Westerbouwing, waterfietsen op een plas en wonen de intocht van Sinterklaas bij. Wat een drukte bij de aankomst van de goedheiligman in 1939 op de kade!

Bekijk de films van Schaftenaar

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal