Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

1501 01 7833Het Gelders Archief heeft voorlopig circa 55.000 foto’s van zijn website gehaald. Dit is gebeurd omdat niet duidelijk is of op basis van schriftelijke afspraken deze foto’s online gepubliceerd mogen worden. Het is het resultaat van het werk van een interne werkgroep auteursrechten, die de copyrights van historisch beeldmateriaal onderzoekt.

Rechtszaak

In april kwam de kwestie van auteursrechten op historische foto’s in erfgoedbeeldbanken in een stroomversnelling. Erfgoed Leiden verloor een rechtszaak, die was aangespannen door een auteursrechthebbende. De zaak ging over het copyright op prentbriefkaarten uit de jaren veertig en vijftig in de Leidse digitale beeldbank.

De gevolgen van deze rechtszaak voor archieven en erfgoedorganisaties - vele haalden forse aantal foto’s van hun website - kwamen volop in de media, zoals bij Binnenlands Bestuur en de NOS. Branchevereniging BRAIN volgt de zaak op de voet en verwees naar enkele interessante columns over deze kwestie.

Safety first

Het Gelders Archief haalde enkele jaren geleden al tienduizenden foto’s van zijn website. Directeur bedrijfsvoering van het Gelders Archief Leo van Wijk zei onlangs tegen de Gelderlander dat “safety first” geldt: “Als er geen duidelijkheid is over het copyright, komt de foto niet online. Dan gaan alle foto’s op zwart”.

Het Gelders Archief heeft een intern stappenplan ontwikkeld voor het checken van het auteursrecht op historische foto’s. Met dit stappenplan wordt per item uitgezocht en genoteerd wat auteursrechtelijk wel en niet is toegestaan wat betreft (her)gebruik. Voor een deel van de foto’s zal het een lang en ingewikkeld traject zijn om dit te achterhalen, omdat lang niet altijd duidelijk is wie de auteursrechthebbende is. Foto’s waarvan het copyright helder is na het doorlopen van het stappenplan, publiceren wij zo snel mogelijk weer op onze website.

Bekijk ook de reacties van het Erfgoed Leiden, Noord-Hollands Archief en Regionaal Archief Tilburg op het ‘Leidse’ vonnis.

Foto: Gelders Archief 1501-01-7833. Fotoalbum van de film Paradijs der Jeugd (1950, STUDIO-S)