Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

IMG 0467Veel bezoekers willen meer online dienstverlening, scanning on demand en andere openingstijden van het Gelders Archief. We hebben dat in een enquête onder ons publiek onderzocht en verbeteren daarom onze online dienstverlening. We voldoen graag aan de wens van bezoekers om vanuit huis of vanaf een andere plek die ze zelf kiezen, archieven te kunnen inzien.

Nieuwe scanners

We hebben twee nieuwe scanners aangeschaft en nieuwe medewerkers in dienst genomen om onze scanning on demand-dienstverlening (archiefstukken op verzoek scannen en via e-mail toesturen en op de website plaatsen) uit te breiden. Mensen mogen nu van twee stukken per week scans aanvragen, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Bovendien beantwoorden we steeds vaker vragen (en voorzien we in een bestaande behoefte) via chatten (iedere werkdag), e-mail, social media en onlineplatforms, zoals mijnstudiezaal.nl. Wilt u scans aanvragen?

Forse stijging digitaal publiek

Het aantal bezoeken op onze website groeit de laatste jaren fors (2017: > 800.000 bezoeken). Onder de bezoekers die in de enquête aangaven dat ze meer scanning on demand en digitale dienstverlening wensten, bevinden zich historisch onderzoekers (bijna 50% van onze studiezaalbezoekers) en opvragers van bouwtekeningen. We maakten in 2017 meer dan 385.000 scans voor onze gebruikers. We hebben de capaciteit inmiddels fors uitgebreid en verwachten vanaf nu jaarlijks meer dan 1,5 miljoen scans te produceren.

Minder studiezaalbezoek

We wijzigen per 3 april 2018 de openingstijden van onze studiezaal. De laatste jaren is het aantal studiezaalbezoeken flink teruggelopen (2001: 13.673; 2017: 2095). Meer dan 40% van de studiezaakbezoekers wil graag dat het Gelders Archief op vrijdag open is, zo blijkt uit de enquête. Ook geeft 43% aan dat ze niet of minder vaak naar de studiezaal komen als ze archiefstukken via scanning on demand aanvragen. Sinds de invoering van scanning on demand in oktober 2016 is het studiezaalbezoek met 13% gedaald. Donderdag is de drukst bezochte studiezaaldag van de week. Daarom passen we onze openingsuren aan.


Openingstijden vanaf 3 april 2018
- donderdag en vrijdag 10.00 – 17.00 uur
- iedere tweede zaterdag van de maand (behalve juli en augustus): 9.00 – 17.00 uur.
- in mei 2018 de derde zaterdag 19 mei (in plaats van de tweede zaterdag 12 mei)