Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

De la FayetteDe toegang op het archief van de adellijke familie Bentinck staat sinds deze week online. De Bentincks zijn van oorsprong een Gelders adellijk geslacht met onroerende goederen in het kwartier van Veluwe.

Sinds 1436 maakten Bentinck’s deel uit van de Ridderschap van Veluwe. Diverse leden van het geslacht Bentinck vervulden (aanvankelijk) belangrijke (bestuurs)functies in het kwartier van Veluwe, Arnhem en Overijssel, en later ook nationale en internationale, onder andere in Engeland en Zuid-Amerika.

Nakomelingen van Willem Bentinck en Charlotte Sophie von Aldenburg

Het toegankelijk gemaakte archief betreft de Nederlands-Duits-Engelse grafelijke tak van de familie Bentinck/Aldenburg Bentinck. Het zijn de nakomelingen van het echtpaar Willem des H.R. Rijksgraaf Bentinck (1704-1774), heer van Rhoon en Pendrecht, en Charlotte Sophie rijksgravin von Aldenburg (1715-1800), vrouwe van Varel, Kniphausen en Doorwerth. Charlotte Sophie is bekend geworden door de boeken van schrijfster Hella Haasse. Willem Bentinck was in zijn tijd een gerespecteerd staatsman en diplomaat.

Het familiearchief bestaat in hoofdzaak uit archieven van Charlotte Sophie von Aldenburg en Willem Bentinck en hun nazaten tot aan het einde van de 19e eeuw. 

Correspondentie van wereldniveau

Charlotte Sophie liet meer dan 25.000 brieven van en aan haar na, gericht aan en afkomstig van circa 1500 correspondenten. Deze briefwisseling met onder meer de ‘groten der aarde’ is inhoudelijk en stilistisch van een hoog niveau, aldus archivaris en historica Menoucha Ruitenberg, die het familiearchief inventariseerde. De correspondentie, die integraal online staat, is in 2016 genomineerd voor het register Memory of the World van Unesco.

Willem Bentinck 1704 1774

Willem Bentinck groeide uit tot een toppoliticus in de Nederlandse republiek, raadgever van de Oranjes en diplomaat in Europa. Enkele nazaten van Charlotte Sophie en Willem Bentinck kregen officiersfuncties in het Britse leger en hoge bestuursfuncties in Britse koloniën in Zuid-Amerika.

Kasteel MiddachtenKasteel Middachten

Het familiearchief Bentinck is via de bewoners van kasteel Middachten bij het Gelders Archief terecht gekomen. 

Meer informatie is te vinden in de uitgebreide inleiding van de archieftoegang, waarop de tekst van dit nieuwsbericht is gebaseerd.

Illustraties:
Linksboven: Brieffragment van markies de La Fayette aan Charlotte Sophie Bentinck (Gelders Archief 0613-867).

Rechts: Willem bentinck (1704-1774), afbeelding van Wikipedia.
Linksonder: Kasteel Middachten, november 2016.

 

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal