Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

IAD 2017 Bookmark EnglishVrijdag 9 juni is Internationale Archieven Dag. Veel archiefdiensten brengen dan wereldwijd de betekenis en het belang van archieven onder de aandacht van een breed publiek, bestuurders en politici. 

International Archives Day is sinds 2008 een initiatief van de International Council on Archives (ICA). 9 juni 1948 is de oprichtingsdatum van de ICA, onder auspiciën van UNESCO. Dit jaar staat het thema centraal: ‘Archives, Citizenship and Interculturalism’ (Archieven, burgerschap en interculturaliteit’).

"Te bang voor openheid"DSCF0825

Fred van Kan, algemeen directeur van het Gelders Archief, hecht sterk aan Internationale Archieven Dag. “We zijn ongelofelijk bevoorrecht in dit land, zonder angst voor willekeur door bestuurders”. Jarenlang was hij voorzitter van de Section of Professional Associations van de ICA. Tegenwoordig is hij onder meer voorzitter van de  Fund for the International Development of Archives (FIDA) en lid van de Programme Commission van de ICA. Beide subsidiëren belangrijke archiefprojecten over de gehele wereld. De FIDA doet dat vooral voor armere landen. Van Kan weet dat archieven van groot belang zijn voor een transparante overheid en het functioneren van democratie. “Archivarissen moeten streven naar een zo open mogelijke toegankelijkheid tot archieven. Wereldwijd zijn overheden vaak te bang voor openheid”. 

Vorig jaar lichtte Van Kan zijn visie op Internationale Archieven Dag in een interview uitgebreid toe.