Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via MijnStudiezaal!

Voorwaarden

Het Gelders Archief spant zich in om u van een scan te voorzien maar behoudt zich het recht voor uw verzoek af te wijzen. U kunt dan ook geen rechten ontlenen aan onze scanning-on-demand-service.

Hoeveel scans kunt u per week aanvragen?

 • U kunt maximaal twee bouwdossiers per week laten scannen.
 • U kunt maximaal twee handelsdossiers uit de Kamer van Koophandel per week laten scannen.
 • Van alle overige archieven die voor scanning-on-demand in aanmerking komen, kunt u maximaal één inventarisnummer per week aanvragen.

Hoe kunt u scans bestellen?

Van een deel van onze collectie kunt u via onze website gratis scans bestellen. U kunt alleen scans bestellen van archiefstukken waar u dit scannen-op-verzoek-icoon logoSODbij ziet staan.

 • Klik op het inventarisnummer dat u wilt laten scannen. Klik vervolgens op de knop 'Scannen op vezoek' (document met CD). SOD verzoek


 • Vervolgens verschijnt een scherm waar u uw naam en e-mailadres kunt invullen. Voer uw naam en e-mailadres in en klik op ‘versturen’. Nadat u op versturen heeft geklikt wordt uw verzoek doorgestuurd naar het Gelders Archief. U ontvangt dan een automatische ontvangstbevestiging. 

  SOD naame mail

Hoe snel wordt een scanverzoek verwerkt?

Een scan van een bouwdossier of een handelsrregister uit de Kamer van Koophandel ontvangt u binnen vijf werkdagen via WeTransfer. Voor de overige voor scanning-on-demand in aanmerking komende archieven streven we ernaar om de scan 1 maand na ontvangst van het verzoek beschikbaar te maken op de website. U kunt de scan dan vanuit de inventaris op onze website downloaden. U krijgt bericht als de scan beschikbaar is op de website.

Wilt u een scan van een bouwtekening of een dossier van de Kamer van Koophandel bestellen? 

Vanwege privacywetgeving publiceren wij bouwtekeningen en dossiers van de Kamer van Koophandel niet op onze website. Als de scans gereed zijn, sturen we deze daarom direct via WeTransfer naar u op. Wij streven ernaar om scans van bouwtekeningen of van dossiers van de Kamer van Koophandel binnen vijf werkdagen na ontvangst van het verzoek naar u te versturen.

Het kan zijn dat een bouwtekening niet in zijn geheel op onze scanner past. In dat geval scannen we de bouwtekening in twee (of meer) delen en ontvangt u de scans ook in meerdere delen. Mocht u achteraf toch een scan willen ontvangen van de hele bouwtekening in één opname dan kan dat. U kunt uw aanvraag opsturen via het contactformulier. We sturen u dan een opgave van de kosten.

Van welke archiefstukken kunt u scans bestellen?

U kunt alleen scans bestellen van archiefstukken waar het scannen-op-verzoek-icoon logoSODbij staat. Dit betreft de volgende archiefstukken:

 • Archiefstukken van overheidsarchieven die ouder zijn dan 110 jaar
 • Bouwtekeningen
 • Dossiers van de Kamer van Koophandel

Archiefstukken die beperkt openbaar zijn of die in een slechte materiële staat verkeren, kunnen we helaas niet voor u scannen.

Waarom kunt u van sommige archiefstukken geen scans bestellen?

 • Archiefstukken jonger dan 110 jaar worden niet gescand. Archiefstukken bevatten vaak persoonsgegevens. Volgens de huidige privacywetgeving (Wet Bescherming Persoonsgegevens) is het niet toegestaan om persoonsgegevens van nog levende personen te digitaliseren en online te plaasen. Bij archieven die jonger dan 110 jaar is het risico aanwezig dat de stukken persoonsgegevens bevatten van nog levende personen. Vandaar dat u van deze stukken dus geen scans kunt aanvragen.
 • Archiefstukken van private partijen worden niet gescand. Het Gelders Archief beheert een groot aantal archieven van private partijen (zoals archieven van bedrijven, kerkgenootschappen en adellijke families). We starten dit jaar een onderzoek om te achterhalen of deze partijen toestemming geven voor het laten scannen en online pubiliceren van hun archieven. Totdat dit onderzoek is afgerond, kunt u helaas geen scans van deze archiefstukken bij ons bestellen. U mag deze archiefstukken wel inzien in onze studiezaal en er voor eigen gebruik foto's van maken.