Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via MijnStudiezaal!

Bedrijf en bestaan. Twee eeuwen economische geschiedenis van Gelderland (1750 punten)

In de voorbije twee eeuwen is Gelderland onherkenbaar veranderd. Omstreeks 1800 was het een agrarisch gewest, waar de stadjes kleine eilanden waren in een zee van landbouwgrond en heidevelden.

BedrijfenBestaan

Na 1850 groeiden de steden en kwam de industrie op. Die industrie veranderde het landschap. Stad en platteland werden omstreeks 1950 gedomineerd door hoge fabrieksschoorstenen. Onder druk van concurrentie uit lagelonenlanden zou die industrie later weer voor een groot deel verdwijnen.
Auteur Piet van Cruyningen biedt met dit boek een helder beschreven en prachtig geïllustreerd overzicht van 200 jaar economische dynamiek in Gelderland. (WBooks)

 

Schatkamers van Nederland (1500 punten)

SchatkamersIn ‘Schatkamers van Nederland’ brengen ANWB, het Nationaal Archief, de Regionaal Historische Centra de geschiedenis van Nederland met historische kaarten tot leven. De collectie kaarten en de bijbehorende gids geven een uniek beeld van de ontwikkeling van onze steden en het landschap met terugkerende elementen als de strijd tegen het water en de groter wordende mobiliteitswens.
De selectie uit de Nederlandse cartografie varieert van een middeleeuwse kaart uit 1550 tot een Russische stafkaart uit 1977. Met autoroutes, fietsroutes of wandelroutes in heel Nederland.
Voorzien van tips waarmee u zelf ontdekt en beleeft welke sporen er in het huidige landschap zijn achtergebleven.
Naast een spionagekaart van Filips II en een kaart van de eerste autoweg van Friesland, bevat de box nog 22 andere kaarten, die in tijdperk variëren van de middeleeuwen tot de koude oorlog. Schatten die de 12 provinciale archieven beheren en nu met iedereen gedeeld kunnen worden. (ANWB)

 

 

Arnhem 1950-1960. Beelden van een stad tussen ooit en nu (1500 punten)

Arnhem19501960In dit door Gerrit Middelbeek samengestelde prachtige fotoboek wordt een indringend beeld gegeven van één van de zwaarst getroffen Nederlandse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog: Arnhem. De stad had zwaar te lijden onder de gevechten tijdens en na Martket Garden. Naast de wederopbouw van de stad zelf laat dit boek ook haar inwoners zin: Arnhemmers uit alle geledingen van de bevolking, hun leven, werk en vrijetijdsbesteding. (BnM Uitgevers)

Let op: van dit boek zijn nog slechts 5 exemplaren te vergeven. Op is op.

 

 

 

Kleinood van het Gelders Archief (1250 punten)

Kleinood

Wie beseft dat het Gelders Archief al meer dan twee eeuwen een kostbare historische collectie beheert? Omdat besef te vergroten hebben Elio Pelzers en Fred van Kan enkele tientallen fonkelende diamantjes uit de collectie van ons archief bij elkaar gebracht in dit rijk geïllustreerde boekje. Denk bijvoorbeeld aan onze oudste archiefstukken, mooie foto’s, prenten, kaarten en affiches. Kortom: prachtig materiaal dat een kleurrijk beeld geeft van de geschiedenis van de mooie provincie Gelderland. (Gelders Archief, Arnhem)

 

 

 

Clément van Maasdijk. Icarus van Schaarsbergen (1000 punten)

MaasdijkDit mooie boek gaat over het leven en werk van aviateur en luchtvaartpionier Clément van Maasdijk (1885-1910). In augustus 1910 stortte hij tijdens een demonstratievlucht neer ter hoogte van Schaarsbergen. Daarmee was hij de eerste Nederlander die omkwam bij een vliegtuigongeluk. Dit informatieve en rijk geïllustreerde boekje van de Werkgroep Historie Schaarsbergen geeft naast informatie over van Maasdijk ook een interessant beeld van deze bijzondere periode uit de luchtvaarhistorie. (Dorpsraad Schaarsbergen) 

Let op: van dit boek zijn slechts 5 exemplaren beschikbaar. Op is op.

 

 

 

De muzen omsingeld. Musis Sacrum, 1847-1983 (750 punten)

MuzenOmsingeldDit boekje geeft een historisch overzicht van het ontstaan in 1847 en de ontwikkeling van het prachtige Arnhemse cultureel centrum Musis Sacrum. Naast de historie van het gebouw worden diverse evenementen, manifestaties, uitvoeringen en tentoonstellingen beschreven die in de lange geschiedenis van het centrum te bewonderen zijn geweest. De vele foto’s, prenten, plattegronden etc. maken het tot een levendig werk over een historische en bijzondere plek. (Gemeente Arnhem)