Menu

In de periode van 31 juli tot en met 17 augustus is de chatservice niet beschikbaar. Toch snel antwoord? Stel uw vraag via MijnStudiezaal!

Vrijwilligersmiddag op het Gelders Archief (1 persoon 2000 punten; 2 personen: 3500 punten)

GebouwOp 12 oktober a.s. organiseren wij een bijzondere middag op het Gelders Archief. Na ontvangst met koffie/thee en wat lekkers kunt u, geheel in het thema van ons project, genieten van een boeiende lezing en een exclusieve tentoonstelling, beide rondom het thema ‘Dood in Gelderland, vroeger en nu.’ Ook krijgt u een uniek kijkje achter de schermen van het Gelders Archief. Medewerkers leiden u bijvoorbeeld rond in de depots en laten u het werk zien van de restaurator en van de audiovisuele afdeling. Kortom: een spannende en boeiende middag, speciaal voor onze vrijwilligers.

Let op: er is nog ruimte voor maximaal 56 personen. Bij grote belangstelling overwegen wij om een tweede middag te organiseren.

Bedrijf en bestaan. Twee eeuwen economische geschiedenis van Gelderland (1750 punten)

In de voorbije twee eeuwen is Gelderland onherkenbaar veranderd. Omstreeks 1800 was het een agrarisch gewest, waar de stadjes kleine eilanden waren in een zee van landbouwgrond en heidevelden.

BedrijfenBestaan

Na 1850 groeiden de steden en kwam de industrie op. Die industrie veranderde het landschap. Stad en platteland werden omstreeks 1950 gedomineerd door hoge fabrieksschoorstenen. Onder druk van concurrentie uit lagelonenlanden zou die industrie later weer voor een groot deel verdwijnen.
Auteur Piet van Cruyningen biedt met dit boek een helder beschreven en prachtig geïllustreerd overzicht van 200 jaar economische dynamiek in Gelderland. (WBooks)

Rondleiding op Moscowa (1500 punten)

RondleidingGeheel in het thema van ons project organiseert het Gelders Archief samen met begraafplaats en crematorium Moscowa op vrijdagmiddag 22 september a.s. een boeiende en uitgebreide rondleiding door deze bijzondere begraafplaats in Arnhem.
De geschiedenis van de begraafplaats gaat terug tot 1873. Geschat wordt dat er tussen toen en nu meer dan veertigduizend mensen zijn begraven. De rondleiding voert onder meer langs bijzondere grafmonumenten (praalgraven, familiegraven etc.) die vaak meer dan 100 jaar oud zijn. Graven van onbekende en meer bekende Nederlanders zoals de luchtvaartpioniers Van Maasdijk en Spandaw, de detaillist F. Mahler, tabaksfabrikant Theodorus Niemeyer en Tata Mirando. Daarnaast kent de begraafplaats een rijke en gevarieerde natuur die in de maand september een lust voor het oog zal zijn.

Let op: er is ruimte voor maximaal 40 personen. Inschrijven kan vanaf maandag 4 september.

 

Schatkamers van Nederland (1500 punten)

SchatkamersIn ‘Schatkamers van Nederland’ brengen ANWB, het Nationaal Archief, de Regionaal Historische Centra de geschiedenis van Nederland met historische kaarten tot leven. De collectie kaarten en de bijbehorende gids geven een uniek beeld van de ontwikkeling van onze steden en het landschap met terugkerende elementen als de strijd tegen het water en de groter wordende mobiliteitswens.
De selectie uit de Nederlandse cartografie varieert van een middeleeuwse kaart uit 1550 tot een Russische stafkaart uit 1977. Met autoroutes, fietsroutes of wandelroutes in heel Nederland.
Voorzien van tips waarmee u zelf ontdekt en beleeft welke sporen er in het huidige landschap zijn achtergebleven.
Naast een spionagekaart van Filips II en een kaart van de eerste autoweg van Friesland, bevat de box nog 22 andere kaarten, die in tijdperk variëren van de middeleeuwen tot de koude oorlog. Schatten die de 12 provinciale archieven beheren en nu met iedereen gedeeld kunnen worden. (ANWB)

 

 

Arnhem 1950-1960. Beelden van een stad tussen ooit en nu (1500 punten)

Arnhem19501960In dit door Gerrit Middelbeek samengestelde prachtige fotoboek wordt een indringend beeld gegeven van één van de zwaarst getroffen Nederlandse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog: Arnhem. De stad had zwaar te lijden onder de gevechten tijdens en na Martket Garden. Naast de wederopbouw van de stad zelf laat dit boek ook haar inwoners zin: Arnhemmers uit alle geledingen van de bevolking, hun leven, werk en vrijetijdsbesteding. (BnM Uitgevers)

Let op: van dit boek zijn nog slechts 16 exemplaren te vergeven. Op is op.

 

 

 

Kleinood van het Gelders Archief (1250 punten)

Kleinood

Wie beseft dat het Gelders Archief al meer dan twee eeuwen een kostbare historische collectie beheert? Omdat besef te vergroten hebben Elio Pelzers en Fred van Kan enkele tientallen fonkelende diamantjes uit de collectie van ons archief bij elkaar gebracht in dit rijk geïllustreerde boekje. Denk bijvoorbeeld aan onze oudste archiefstukken, mooie foto’s, prenten, kaarten en affiches. Kortom: prachtig materiaal dat een kleurrijk beeld geeft van de geschiedenis van de mooie provincie Gelderland. (Gelders Archief, Arnhem)

 

 

 

Cadeaupakket 3 met het boek Johannes van Biesen. Architect van de Gemeente Arnhem; een kaart voor een historische stadswandeling; en een pakketje ansichtkaarten over oud Arnhem (1000 punten)

Cadeaupakket3Dit deel uit de Arnhemse monumentenreeks gaat over de bekende Arnhemse gemeentearchitect Johannes van Biesen (1892-1968). Tussen de jaren twintig en vijftig ontwierp hij onder meer scholen, gedenktekens en enkele beeldbepalende gebouwen waaronder ‘de Steenen Tafel’, ‘La Cabine’ en café-restaurant ‘Rotondo’. (Uitgeverij Matrijs)

Let op: van dit cadeaupakket is slechts 1 exemplaren beschikbaar. Op is op.

 

 

 

 

Clément van Maasdijk. Icarus van Schaarsbergen (1000 punten)

MaasdijkDit mooie boek gaat over het leven en werk van aviateur en luchtvaartpionier Clément van Maasdijk (1885-1910). In augustus 1910 stortte hij tijdens een demonstratievlucht neer ter hoogte van Schaarsbergen. Daarmee was hij de eerste Nederlander die omkwam bij een vliegtuigongeluk. Dit informatieve en rijk geïllustreerde boekje van de Werkgroep Historie Schaarsbergen geeft naast informatie over van Maasdijk ook een interessant beeld van deze bijzondere periode uit de luchtvaarhistorie. (Dorpsraad Schaarsbergen) 

Let op: van dit boek zijn slechts 5 exemplaren beschikbaar. Op is op.

 

 

 

De muzen omsingeld. Musis Sacrum, 1847-1983 (750 punten)

MuzenOmsingeldDit boekje geeft een historisch overzicht van het ontstaan in 1847 en de ontwikkeling van het prachtige Arnhemse cultureel centrum Musis Sacrum. Naast de historie van het gebouw worden diverse evenementen, manifestaties, uitvoeringen en tentoonstellingen beschreven die in de lange geschiedenis van het centrum te bewonderen zijn geweest. De vele foto’s, prenten, plattegronden etc. maken het tot een levendig werk over een historische en bijzondere plek. (Gemeente Arnhem)