Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Heeft het Gelders Archief een e-Depot?

Het Gelders Archief is sinds 2 oktober 2015 aangesloten op het landelijke e-Depot van het Nationaal Archief en de Regionaal Historische Centra. We werken voorlopig in een test- en demonstratieomgeving om ervaring op te doen met het opnemen en beheren van digitale archieven. Wilt u meer weten?

Wat zijn de voordelen van het e-Depot? 

Informatie in het e-Depot is veilig, duurzaam en toegankelijk opgeslagen. De toegankelijkheid is niet tijd en plaats gebonden. De informatie is overal en altijd raadpleegbaar. Bestandsformaten en programma's worden automatisch geüpdate, de oude versies blijven bestaan. Dit waarborgt de authenticiteit.

Met wie werken we samen?

Het Gelders Archief werkt in het e-Depotproject samen met het Nationaal Archief in Den Haag en Regionaal Historische Centra in de provinciale hoofdsteden. Samen bouwen we kennis en kundigheid op. De servers staan bij het Nationaal Archief.

Wanneer is het e-Depot beschikbaar voor lagere overheden?

Het Gelders Archief is sinds oktober 2015 aangesloten op het landelijke e-Depot. Eind 2016 zijn alle RHC’s aangesloten op het landelijke e-Depot. Aansluiting op het e-Depot betekent voorlopig dat er pilotprojecten kunnen plaatsvinden met archieven van lagere overheden.

Welke lagere overheden kunnen deelnemen aan het e-Depot van het Gelders Archief?

In eerste instantie kunnen deelnemers in de gemeenschappelijke regeling en overheden waarmee het Gelders Archief een dienstverleningsovereenkomst (DVO) heeft, deelnemen. Het ligt in de bedoeling dat later ook andere overheden in Gelderland zich kunnen aanmelden.

Welke steun biedt het Gelders Archief aan deelnemende lagere overheden?

Het Gelders Archief adviseert (aspirant-)deelnemers, onder andere op het gebied van metadata en procesvoorbereiding. Bij deelname start er altijd eerst een pilotproject.

Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., adviseur digitale informatie, tel. 026-3521600.

Wat zijn metadata?

Metadata geven betekenis aan de inhoud. Ze zorgen voor de context. Door deze gegevens kunnen organisaties informatie terugvinden, begrijpen en interpreteren. Metagegevens moeten op heldere en uniforme wijze worden ingevoerd en aangeleverd met de archieven. Daarom is er het Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO). Dit is een metadatschema, ontworpen door deskundigen en bestemd voor lokale overheden. Wilt u meer weten over TMLO? 

Wat gebeurt er met mijn papieren archief?

Overheden en particulieren kunnen hun archieven nog steeds op klassieke dragers (papier, foto, film, geluidsband) op gebruikelijke wijze bij het Gelders Archief aanleveren.

Staat uw vraag er niet bij? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

1/1