Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Kent u dat: u wilt de foto's op uw diskettes van tien jaar geleden bekijken, maar u krijgt ze niet te zien. De laptop heeft geen diskettestation meer. Digitale gegevens zijn erg vergankelijk. 

Gelders Archief en het e-Depot

Het Gelders Archief heeft de digitale toekomst hoog in het vaandel staan. Wij zijn deskundig op het gebied van digitale archivering en willen aangesloten overheden in Gelderland helpen met het duurzaam beheren van informatie door middel van een elektronisch depot, het e-Depot. Wij werken samen met het Nationaal Archief en collega-RHC’s (Regionaal Historische Centra) om dat voor elkaar te krijgen. Daarnaast willen we in toenemende mate bijdragen aan een kennisnetwerk op het gebied van duurzame toegankelijkheid van (overheids)informatie.

Naar een ‘digitale’ bewaarplaats

Fred van Kan, directeur Gelders ArchiefFred van Kan, directeur van het Gelders Archief is overtuigd van de digitale toekomst: “Overheden produceren al eeuwenlang veel informatie op perkament en papier. Wij beheren die informatie ook al honderden jaren, inmiddels hebben we in Arnhem al zo'n 30 km archief. Maar steeds vaker produceren provincie, gemeenten en waterschappen informatie digitaal. Het bewaren van deze digitale informatie stelt heel andere eisen. Wij willen in de toekomst een ‘digitale’ bewaarplaats zijn, waar we duurzaam informatie beheren en het publiek online toegang bieden."

“Direct naar het e-Depot”

Het Gelders Archief bereidt de aansluiting van lagere overheden op het e-Depot stapsgewijs voor. Nu brengen overheden na twintig jaar hun archieven op klassieke dragers over naar een officiële archiefbewaarplaats, zoals bepaald in de Archiefwet. Van Kan denkt dat dat gaat veranderen: "Straks zullen, zodra een zaak door een overheid is afgesloten -bijvoorbeeld wanneer een vergunning is verleend of notulen zijn goedgekeurd- de digitale bestanden direct naar het e-Depot verhuizen. Dat voorkomt het inrichten van een tijdelijk e-Depot bij de betreffende overheid zelf.”

Zweeds voorbeeld

Als voorbeeld verwijst Van Kan graag naar het Stadsarkiv in Stockholm. Het archief van de Zweedse hoofdstad is verantwoordelijk voor de toegankelijkheid en presentatie van alle overheidsinformatie, van vroeger en nu, en het speelt een sleutelrol in de communicatie naar de burger. “Wij hebben die ambitie ook.”

Wat is een e-Depot?

Het e-Depot is een combinatie van hardware, software, mensen en afspraken om digitale collecties duurzaam en betrouwbaar te beheren en beschikbaar te stellen aan het publiek.
Archieven zijn essentieel voor de democratische rechtsstaat, het functioneren van overheidsorganisaties en de openbaarheid van bestuur. Het e-Depot garandeert dat zij die functie kunnen vervullen. Burgers ondervinden straks vele voordelen. Zij kunnen in de toekomst overheidsinformatie eerder, sneller en overzichtelijker raadplegen dan nu het geval is.

Bekijk film: Wat is een e-Depot?

Advies en Toezicht

Advies en Toezicht van het Gelders Archief verricht diensten voor overheden: e-Depot, advies, inspectie en overbrenging en bestaat uit:
Marc van den Hoogen: beheerder informatiesystemen
Per Backhuis: adviseur overbrengingsproces overheden
Martijn Hermens: adviseur overbrengingsproces overheden
Dennis van Noort: adviseur informatiebeheer en toezichthouder

U kunt contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

E-depot

E-depot

1/1