Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Wilt u AV-materiaal overdragen? Stuur een e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarin nadere informatie over de collectie (maker, omvang, datering, wat voor soort stukken) en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Zonder afspraak nemen wij geen materiaal aan.

Film’s, video’s en geluidsbanden zijn waardevolle bronnen voor de Gelderse geschiedenis. Het Audiovisueel Archief Gelderland (AVAG), opgericht in 2004, stelt dit materiaal veilig en steunt beheerders van audiovisueel materiaal (AV) in de provincie daarbij.

Wat doet AVAG?

Het doel van AVAG is het verwerven, behouden, beheren en beschikbaar stellen van AV-materiaal over de Gelderse geschiedenis én het bevorderen en geven van advies over kwalitatief goed AV-beheer in Gelderland. De Provincie Gelderland subsidieert het project. Het Gelders Archief voert het uit, in samenwerking met de deelnemers en Erfgoed Gelderland.

AVAG zet stevig in op kennisontwikkeling van en voor AV-beheerders. Workshops en advies moeten leiden tot een goede voorbereiding op de komst van een landelijke toegang op AV-materiaal. Centraal staan films, videobanden en videocassettes, geluidsbanden, geluidscassettes en digital born materiaal. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn familie-, dorps- of bedrijfsfilms, documentaires of lokale tv- en radioarchieven.

Voor het bevorderen van goed beheer adviseert AVAG over de wijze van opslag (liefst in een koude depot). Daarnaast ondersteunt AVAG in het toegankelijk maken van het AV-materiaal voor een breed publiek door middel van het digitaliseren en het adviseren bij het beschrijven van films e.d..

Beheert u (historische) AV-collecties van en over de provincie Gelderland?

Word lid van de Coöperatie Erfgoed Gelderland en maak gebruik maken van de diensten van AVAG.

AVAG biedt de volgende diensten aan deelnemers:

  • Advies over digitalisering, opslag  en toegankelijk maken van AV-materiaal
  • Werkbezoeken, zowel bij (potentiële) coöperatieleden als in de technische studio bij het Gelders Archief
  • Workshops, bijvoorbeeld beschrijven
  • Jaarlijkse studiemiddag (2017: dorpsfilms, 2018: Oral History)
  • Elk lid heeft  jaarlijks recht op gratis digitalisering van 2 uur  film, video en geluid

Wilt u AV-materiaal aanbieden?

Particulieren die AV-materiaal aanbieden zijn bij AVAG ook aan het juiste adres. Bij veel mensen liggen nog films e.d. op zolder, bijvoorbeeld een schoenendoos met 8mm filmpjes. AVAG kan adviseren of dit historisch AV-materiaal van belang is en zo ja, welk archief het meest geschikt is om het op te nemen.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Kerstjan Blaauw of Map Huiskamp: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wilt u materiaal aanbieden? Neem dan contact op met acquistie Gelders Archief: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Digitaliseren van historische films

Digitaliseren van historische films

1/1

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
  Telefoon
 Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement