Bouwtekeningen / bouwdossiers
Wat zijn bouwdossiers?
Een bouwdossier is een dossier met documentatie van de bouw of verbouw van één of meerdere panden. Denk hierbij aan de vergunningsaanvraag, bouwtekeningen, constructieberekeningen, vergunningverlening en andere correspondentie. Niet in elk dossier zitten al deze stukken. Één bouwdossier heeft in principe betrekking op één vergunningsaanvraag. Deze vergunningsaanvraag kan wel gaan over meerdere panden.
Sinds 1901 is het aanvragen van een bouwvergunning voor het bouwen of verbouwen van een huis verplicht. Bij het aanvragen van de vergunning moest altijd een bouwtekening worden aangeleverd. Bij de bouwvergunningen van vóór 1901 vindt u daarom vaak alleen documentatie en geen bouwtekening. In grote gemeenten was het al vanaf 1850 verplicht om een bouwvergunning aan te vragen.
Welke bouwdossiers/bouwtekeningen heeft het Gelders Archief?
Bij het Gelders Archief vindt u bouwdossiers van de volgende gemeenten:
Arnhem
1917-1979- Deze vindt u door op adres te zoeken bij de bouwdossiers
- De bouwdossiers van Arnhem van voor 1917 zijn in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Deze zijn er dus helaas niet meer.
- Voor bouwdossiers vanaf 1980 kunt u contact opnemen met de gemeente Arnhem
Overbetuwe (bestaat uit Elden, Elst en Lent)
1903-1928- Deze bouwdossiers zijn niet op adres te vinden, maar zijn geordend op jaar van de vergunningverlening
- Zoek bij de bouwdossiers op de naam van de plaats en het bouwjaar van de woning om de scans te vinden van alle vergunningen die dat jaar zijn uitgegeven. Hier kunt u vervolgens doorheen bladeren om te zoeken naar de tekeningen van het pand dat u zoekt
- Voor bouwdossiers vanaf 1929 kunt u contact opnemen met de gemeente Overbetuwe
Elst
1930-2000- Voor bouwtekeningen vanaf 2001 kunt u contact opnemen met de gemeente Overbetuwe
Heteren
1924-2003- Bekijk ook Dossiers inzage de gemeentelijke bouwvergunningen, 1959-1978 en Dossiers inzake de bouw, de exploitatie en de sloop van woningen, 1929-2000 in het secretariearchief van de Gemeente Heteren.
- Voor bouwdossiers en tekeningen vanaf 2004 kunt u contact opnemen met de gemeente Overbetuwe
Valburg
1912-2005- Tussen de Ingekomen stukken, 1820-1922 in het secretariearchief van de Gemeente Valburg kunnen onder andere aan- en verkopen, bouwvergunningaanvragen en hinderwetvergunningen zitten.
- Bekijk ook rubriek -1.733.21 Bouwvergunningen in het secretariearchief van de Gemeente Valburg.
- Voor bouwtekeningen vanaf 2005 kunt u contact opnemen met de gemeente Overbetuwe
Rheden (inclusief Velp, Dieren, Ellecom en De Steeg)
1885-1994- Deze vindt u door op adres te zoeken bij de bouwdossiers
- Voor bouwdossiers vanaf 1995 kunt u contact opnemen met de gemeente Rheden
Rozendaal
1923-2005- Deze vindt u door op adres te zoeken bij de bouwdossiers
- Er zijn geen bouwdossiers van voor 1923 bewaard gebleven
- Voor bouwdossiers vanaf 2006 kunt u contact opnemen met de gemeente Rozendaal
Renkum (inclusief Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek en Wolfheze)
1923-1945- Een deel van de bouwdossiers van Renkum van voor 1945 is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Uit de periode 1923-1945 is wel een deel bewaard gebleven. Deze vindt u door te zoeken bij de bouwdossiers.
- In het archief Bouw- en woningtoezicht Renkum vindt u een overzicht van aangevraagde en verleende bouwvergunningen uit die periode.
- Voor bouwdossiers vanaf 1946 kunt u contact opnemen met de gemeente Renkum.
Zoekt u bouwdossiers/-tekeningen van een andere gemeente? Neem dan contact op met de gemeente en informeer waar en hoe u de bouwtekeningen kunt raadplegen.
Hoe zoekt u bouwdossiers?
Voordat u begint op onze website, kunt u het bouwjaar van de woning opzoeken in de BAG Viewer van Kadaster. Via de pagina met bouwdossiers op onze website kunt u vervolgens naar bouwdossiers zoeken. Klik op het zoekvenster links bovenin en vul een plaats en/of straatnaam en/of huisnummer in.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Dan hebben wij een aantal zoektips voor u:
- Controleer in deze onderzoeksgids of het dossier wel bij het Gelders Archief ligt.
U vindt hier alle informatie over welke bouwdossiers, van welke plaatsen en uit welke periodes, u bij ons kunt vinden. - Zoek niet alleen specifiek op huisnummer.
Het huisnummer van een woning was niet altijd bekend bij de aanvraag. In deze gevallen staat er vaak bij huisnummer: ‘0’. Zoek daarom niet alleen specifiek op het huisnummer, maar ook eens alleen op de naam van de straat. Op basis van de beschrijvingen van de bouwdossiers kunt u een inschatting maken of het dossier hoort bij de woning die u zoekt. - Verbreid de zoekperiode met de jaren rondom het bouwjaar van een woning.
Het jaartal dat bij een bouwdossier staat is het jaar van de bouwaanvraag. De bouw van het huis volgt hierop. Het daadwerkelijke bouwjaar kan daardoor een aantal jaren later zijn. - Zoek uit of de straat ooit een andere straatnaam had.
In sommige gevallen zijn straatnamen veranderd. Het kan daardoor zijn dat het bouwdossier van een pand bij ons is geregistreerd onder de straatnaam die het vroeger had. Helaas hebben wij geen lijsten van de veranderde straatnamen of van omnummeringen. Wel kan de straatnamentool van de Gemeente Arnhem u hierbij helpen. - Zoek via de algemene zoekbalk op onze website.
Als u op onze website specifiek zoekt naar bouwdossiers, vindt u dossiers met daarin gemeentelijke bouwvergunningaanvragen. Deze aanvragen bevatten vaak ook tekeningen. Het kan zijn dat er in het archief nog andere stukken over een woning beschikbaar zijn, zoals meer tekeningen. Bouwtekeningen kunnen bijvoorbeeld ook in een archief van een architectenbureau of aannemersbedrijf zitten. Deze zijn vindbaar door in de algemene zoekbalk bovenaan onze website te zoeken op straatnaam en/of adres.
Over een aantal panden in Arnhem zijn aanvullende tekeningen en correspondentie over bouwvergunningaanvragen te vinden in de secretariearchieven. Deze dossiers bevatten geen officiële aanvragen, maar kunnen wel stukken bevatten over bijvoorbeeld de financiering van een bouwproject. - Zoek op wijk- of projectnaam.
In een aantal gevallen staan bouwdossiers op wijknaam geregistreerd in plaats van straatnaam. In deze gevallen gaat het vaak met name om bouwprojecten waarbij een aannemer een grote hoeveelheid dezelfde woningen in een keer bouwt. Een voorbeeld hiervan is de wijk ‘Over Het Lange Water’ in Presikhaaf, Arnhem.
Bouwdossier bekijken
Er zijn twee manieren om een online gevonden bouwdossier in te zien:
Digitaal vanuit huis
Dit is de makkelijkste én snelste manier om een bouwdossier in te zien. U kunt direct gratis scans aanvragen van het bouwdossier via onze scannen op verzoek-service. Zodra het dossier gescand is sturen wij u deze vervolgens via de mail toe.
Als het dossier al is gescand staat dit erbij vermeld. U kunt de scans daarvan opvragen. U ontvangt hierna de scans gelijk per mail.Bij het Gelders Archief
Bouwdossiers die nog niet gescand zijn kunt u op afspraak bij ons in de studiezaal inzien. Aangezien bouwdossiers gescand zijn of gescand kunnen worden, is dit niet per se nodig. Op deze pagina leest u meer over het bezoeken van onze studiezaal en het maken van een reservering.
Waar vind ik meer informatie over de bouw/constructie van een pand?
- Latere aanvullingen of wijzigingen van bouwdossiers zijn lang niet altijd toegevoegd aan het dossier. Deze kunnen ook nog bij de gemeente zelf liggen. Vermoed u dat er latere informatie mist? Neem dan contact op met de gemeente waar het pand staat.
- Sonderingsrapporten (over het draagvermogen van de grond) zijn niet opgenomen in bouwdossiers. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan op DINOloket (Data en Informatie van de Nederlandse Ondergrond).
- Informatie over riolering is vaak niet te vinden in een bouwdossier. Zoekt u hiernaar? Kijk dan in een secretariearchief of in een archief van een waterschap of zuiveringsschap.
- Bodemdossiers (met informatie over de kwaliteit van de grond) liggen niet altijd al bij ons. Deze dossiers liggen vaak bij de gemeente. Kunt u het dossier waar u naar op zoek bent niet bij ons vinden? Neem dan contact op met de gemeente waar het pand staat.