Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Onderzoeksgidsen
Onderzoeksgidsen

Onderzoekgidsen

Deze onderzoeksgidsen bieden hulp bij het zoeken in het archief en bieden meer (achtergrond) informatie bij verschillende thema’s en de stukken die in het Gelders Archief in te zien zijn. 

Hoe zoekt u door de onderzoeksgidsen?

Door op een titel van een onderzoeksgids te klikken kunt u de inhoud van deze gids bekijken. Verder kunt u in de zoekbalk links bovenin zoeken op alle woorden die voorkomen in de onderzoeksgidsen.
 
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 

Borgbrieven

Wat zijn de borgbrieven

De borgbrieven, ook wel cautie of indemniteit genoemd, zijn documenten waaruit blijkt dat de vorige woonplaats van een persoon zich garant stelt als betrokkene minvermogend wordt. Meer informatie vindt u op Wikipedia.

Hoe zoekt u door de borgbrieven?

Borgbrieven, ook wel indemniteit, cautie of borgstelling genoemd, zijn te vinden in de archieven van gemeenten en rechtbanken van vóór 1900. U kunt het beste zoeken door op 'cautie', 'borg' of 'indemniteit' te zoeken door de inventarissen van het Oud Archief Arnhem, de Oud Rechterlijke Archieven (ORA) en het Hof van Gelre en Zutphen.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS