Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Sommige afbeeldingen zijn door de auteursrechten alleen ter inzage op onze studiezaal.

Zoeken door de beeldbank: Met de zoekbalk hieronder kunt u op trefwoord zoeken door ons beeldmateriaal. Onder deze zoekbalk kunt u filters instellen, bijvoorbeeld op het soort beeldmateriaal. Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek waar u al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren kunt vinden. Denk hierbij aan onder andere foto’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. 

Hoe zoekt u door de beeldbank?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Vervolgens vindt u rechterkant van het scherm verschillende filters. Als u op een filter klikt, kunt u uw zoekresultaten meer specifiek maken. 

Zoekt u naar een specifieke materiaalsoort?

Aan de rechterkant van het scherm kunt u uw zoekresultaat filteren op het soort beeldmateriaal.
De diverse materiaalsoorten hebben ook een eigen zoekingang. Als u die gebruikt, heeft u meer specifieke zoekmogelijkheden. De volgende zoekingangen kunt u gebruiken:
 
Filter: onlinex
beacon
25  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Films
Film
2-0001 Hagespraak te Lunteren
Datering:
ca 1937 - 1939
Beschrijving:
Film met 3 onderwerpen rond activiteiten van de Nationaal-Socialistische Beweging, NSB - 1. Semi-professioneel gemaakte NSB-propagandafilm met beelden van de hagespraak van 1937 in Lunteren en een oproep om naar Lunteren te komen - Beelden van de hagespraak op de Goudsberg in Lunteren. Partijleden zijn, volgens de tekstdia, onderweg naar Lunteren; 'te voet, per autobus of met de trein'; beelden campagne: rij-opname langs huizen met raambiljetten, billboards en vlaggen. Medewerkers en verkopers 'Volk en Vaderland' met weekbladen op straat bijeen; beelden Noord Holland o.a. in Amstelveen; promotie-rit voor NSB met verkopers 'Volk en Vaderland'. 2 Beelden van een eerdere NSB-bijeenkomst in Wedde, Groningen. NSB-ers brengen groet aan het monument voor de slag bij Heiligerlee. 3. Anton Mussert in open auto omringd door VNJ meisjes.
Vervaardiger:
onbekend
Collectie:
Gelders Archief
Tijdsduur:
00:10:34:00
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
16mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Onbekend
Uitleg auteursrechten:
Op dit werk rusten geen auteursrechten meer. U mag het werk zonder toestemming kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, wijzigen of van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden. Public Domain Mark 1.0 licentie Disclaimer

Het Gelders Archief stelt een bronvermelding op prijs: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], Public Domain Mark 1.0 licentie.
Nummer:
4045 - 2-0001
Ga naar dit stuk:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
27 fragmenten
Inventaris
Films
Film
9-0001 Bevrijdingsherinneringen
Datering:
1945
Beschrijving:
Film met beelden van Apeldoorn tijdens de bevrijding in 1945, van de periode daarna en van de bevrijdingsfeesten in 1946. De film is gemaakt door de Nederlandsche Smalfilmliga afdeling Apeldoorn. De film begint met beelden van 17 april 1945, de dag van de bevrijding door de Canadese 1e Divisie. Militairen passeren met het geweer in de aanslag. De vlag op Langeweg 6, waarschijnlijk het ouderlijk huis van de maker, gaat uit. Canadese militairen bouwen met hulp van Apeldoornse burgers een Baileybrug op de plek van de vernielde Deventerbrug in de Deventerstraat over het Apeldoorns Kanaal. Er volgen beelden van voorbijtrekkende voertuigen. Tanks en militairen rijden door de stad, onder meer over het grasveld voor Paleis Het Loo. Collaborateurs worden opgepakt. Er volgen beelden van na de bevrijding, onder andere van doedelzakspelers in kilt van het Canadese leger en van Canadese militairen die bivakkeren in Apeldoorn. Opmerkelijk zijn een aantal gedeeltelijk geënsceneerde sequenties van een man die geld in de tuin opgraaft en een man die een radio in een kist in een boomgaard opgraaft. De rest van de film toont beelden van feestelijkheden en optochten. De film bevat beelden van de aankomst van Prinses Juliana bij Paleis Het Loo. Mogelijk gaat het om beelden gemaakt op 24 juli 1945 toen ze per vliegtuig vanuit Engeland, via vliegveld Teuge, naar het paleis ging om Koningin Wilhelmina te bezoeken. De film bevat een shot van Koningin Wilhelmina die in een open auto door de straat rijdt. Bij de beelden van de feestelijkheden die volgen gaat het mogelijk om de bevrijdingsfeesten in 1946. Muziekkorpsen, padvinderij en wandelverenigingen marcheren in optocht door de straten. Groepen mannen, vrouwen en kinderen en paard en wagens met tableaus vivants passeren.
Vervaardiger:
Nederlandsche Smalfilmliga afdeling Apeldoorn, C. Jansonius
Collectie:
Jansonius
Tijdsduur:
0:18:05
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
Dubbel/normaal 8mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
U mag het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend als de maker van het werk wordt vermeld. CC-BY-4.0 licentieDisclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-4.0 licentie.
Nummer:
3380 - 9-0001
Opmerking:
Apeldoorn wordt op 17 april 1945 door de Canadese 1e Divisie bevrijd. Tijdcode 00:09:52-00:10:42: Mogelijk betreft het beelden van de aankomst van Prinses Juliana op Paleis Het Loo op 24 juli 1945. Na zondagmiddag 22 juli in Engeland te zijn aangekomen, landde ze om 09:00 uur op vliegveld Teuge bij Apeldoorn om daarna direct naar Paleis Het Loo te gaan om Koningin Wilhelmina te bezoeken. De drie prinsessen zijn dan nog in Londen. (Bron: De Burcht : katholiek dagblad voor Leiden en omstreken, di. 24 juli 1945, nr. 31, bericht op voorpagina.)
Ga naar dit stuk:
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
19 fragmenten
Inventaris
Films
Film
12-0001 Prins Bernhard in Winterswijk
Datering:
1948
Beschrijving:
Film met beelden van het bezoek van Prins Bernhard aan Winterswijk in 1948. De film begint met beelden van wachtende mensen en de burgemeester bij de provinciale weg bij de Meenkmolen, niet ver van Miste. De prins komt aan in een open auto, groet en rijdt verder. In Winterswijk wordt hij in het gemeentehuis ontvangen en begeleid door de burgemeester. Beelden van de gebeurtenissen binnen zijn er niet. Buiten stelt de burgemeester Prins Bernhard voor aan nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Het diner volgt in Hotel de Klok. Van de ontmoeting daarna met vooraanstaande personen zijn geen beelden. Die wordt alleen in een tussentitel genoemd. De film eindigt met beelden van het passeren van een grote stoet kinderen en het vertrek van de prins in de open auto.
Vervaardiger:
F. van Huet Lindeman
Collectie:
Van Huet Lindeman
Tijdsduur:
00:07:28
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
16mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Huet Lindeman, F. van
Uitleg auteursrechten:
Het is niet toegestaan het werk voor commerciële, redactionele en publicitaire doeleinden te gebruiken of van het werk afgeleid materiaal te maken. Dit gebruik mag alleen met toestemming van de auteursrechthebbende en/of de maker. Daarbij moet het werk in de originele staat blijven en de maker van het werk en de licentie worden vermeld.

Voor niet commerciële doeleinden mag u het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen en opvoeren, mits het werk in de originele staat blijft en de maker van het werk en de licentie worden vermeld. CC-BY-NC-ND-4.0 licentieDisclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-NC-ND-4.0 licentie.
Nummer:
4107 - 12-0001
Ga naar dit stuk:
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
41 fragmenten
Inventaris
Films
Film
4-0001 Distributieperikelen
Datering:
1943
Beschrijving:
Film met geënsceneerde beelden van een gezin dat van de distributie moet zien rond te komen. De strekking van het verhaal is dat distributie alleen niet volstaat om voldoende eten op tafel te krijgen en dat kopen op de zwarte markt de nodige aanvulling kan bieden. De verschillende stappen in het verhaal komen uitvoerig in beeld. De vrouw des huizes heeft zorgen. De broodtrommel is leeg, het geld is op en er moet goed worden gekeken welke distributiebonnen van de bonkaart geldig zijn. De twee jonge zoontjes zijn aan het spelen, hebben honger en vragen om een boterham. De echtgenoot spreekt op zijn werk met een collega. Die beweert dat er voldoende te koop is als je maar geld hebt. Ondertussen is moeder bezig met aardappels schillen. Ze stuurt de twee kinderen naar buiten om bij de bakker boodschappen te doen. Onderweg zeggen ze tegen een vriendje dat moeder pannenkoeken gaat bakken. Vader gaat bij het adres langs dat hij van zijn collega heeft gekregen. Op de zolder van de houten schuur koopt hij onder anderen een stuk vlees. Moeder bakt ondertussen pannenkoeken. Als vader met een meisje thuiskomt, kan iedereen aan tafel. De pannenkoeken gaan schoon op. Onder de schemerlamp in de huiskamer bespreken man en vrouw de dag. Er wordt gebeld en de man waarvan vader eten heeft gekocht, brengt de etenswaren aan de deur. De bezoeker krijgt een borrel in de keuken. De film eindigt met moeder die brood bakt en de jongens die een boterham eten.
Vervaardiger:
C. Jansonius
Producent:
Céjé-Film
Collectie:
Jansonius
Tijdsduur:
0:17:06
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
Dubbel/normaal 8mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
U mag het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend als de maker van het werk wordt vermeld. CC-BY-4.0 licentieDisclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-4.0 licentie.
Nummer:
3380 - 4-0001
Ga naar dit stuk:
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Films
Film
1-0001 Bevrijding in Harderwijk
Datering:
april 1945
Beschrijving:
Impressie van het centrum van Harderwijk kort na de bevrijding, april 1945. Menigte op de Markt, Rode Kruis-manschappen met witte helmen; Geallieerde (Canadese) troepen; mensen staan bij militaire voertuigen, omgeving Bruggepoort. Duitse krijgsgevangenen zitten op de grond; mensen staan op geallieerde voertuigen; geallieerde militair loopt gearmd met vrouwen op straat. Voertuigen met camouflage. Militairen in rupsvoertuigen op de Markt bij het stadhuis; geallieerde voertuigen rijden door smalle straten. Straatbeeld met vlaggen, mensen op straat. Tafereel met mannen die graven met schoppen, mensen kijken toe.
Vervaardiger:
G.J.W. Meijnen
Collectie:
Meijnen
Tijdsduur:
00:05:01:00
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
Dubbel/normaal 8mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
U mag het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend als de maker van het werk wordt vermeld. CC-BY-4.0 licentieDisclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-4.0 licentie.
Nummer:
4051 - 1-0001
Ga naar dit stuk:
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
165 Arnhem Walburgstraat, 1945 - 1950
Beschrijving:
Zicht op de verwoeste Walburgiskerk.
Datering:
1945 - 1950
Fotograaf:
onbekend
Vorm:
Foto (afdruk)
Auteursrechthebbende:
Onbekend
Uitleg auteursrechten:
Op dit werk rusten geen auteursrechten meer. U mag het werk zonder toestemming kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, wijzigen of van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden. Public Domain Mark 1.0 licentie Disclaimer

Het Gelders Archief stelt een bronvermelding op prijs: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], Public Domain Mark 1.0 licentie.
Collectie:
1501 - Fotocollectie Gelders Archief
Nummer:
1501 - 165
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
3. Foto's
Foto
128 WO II, 17 september 1944
Beschrijving:
Grantham Airfield, Engeland. Amerikaanse en Britse Dakota's (C-47s) gereed voor vertrek naar de landingsterreinen bij Arnhem
Datering:
17 september 1944
Fotograaf:
Onbekend
Vorm:
Foto (afdruk)
Auteursrechthebbende:
Imperial War Museums
Uitleg auteursrechten:
Op dit werk rusten geen auteursrechten meer. U mag het werk zonder toestemming kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, wijzigen of van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden. Public Domain Mark 1.0 licentie Disclaimer

Het Gelders Archief stelt een bronvermelding op prijs: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], Public Domain Mark 1.0 licentie.
Collectie:
2867 - Collectie L.P.J. Vroemen
Nummer:
2867 - 128
Ga naar dit stuk:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Films
Film
34 Bevrijdingsfilm
Datering:
1945
Beschrijving:
Commentaar bij film 4055-11 Bevrijding van Velp, met commentaar gesproken door mevr. Annemarth Visser t Hooft en de heer Ben van Griethuysen.
Vervaardiger:
B. van Griethuysen / AVAG
Collectie:
Van Griethuysen
Tijdsduur:
00:16:24:00
Geluid:
Met geluid
Vorm:
geen
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
U mag het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend als de maker van het werk wordt vermeld. CC-BY-4.0 licentieDisclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-4.0 licentie.
Nummer:
4055 - 34
Ga naar dit stuk:
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
18 fragmenten
Inventaris
Films
Film
10-0001 Familie Van Griethuysen in 1942/43
Datering:
1942-1943
Beschrijving:
Film in vier episoden met beelden van de familie Van Griethuysen in 1942 en 1943. Mevrouw Van Griethuysen en haar kinderen worden gefilmd tijdens allerlei activiteiten in en om huis. De eerste episode bevat beelden uit maart 1942 van een wandeling in een park in Amsterdam. Een bordje met de tekst ‘Voor Joden verboden’ komt in beeld. De tweede episode bevat beelden van de spelende kinderen in huis en in de tuin in Velp. De derde episode toont de familie rond of op Kerstmis 1942. De kinderen zitten op de vloer voor de Kerstboom. Mevrouw Van Griethuysen speelt piano. De kinderen pakken cadeaus uit. Dit deel eindigt met het gezin tijdens het eten aan tafel. De stoel van de maker is leeg. De vierde episode toont de inmiddels vijf kinderen in de zomer van 1943. Ook hier beelden van de spelende kinderen. Vooral de jongste krijgt aandacht. Als baby, 1n de box en ten slotte onzeker lopend in de tuin. De film eindigt met de jongste die in een kinderstoel te eten krijgt.
Vervaardiger:
B. van Griethuysen
Collectie:
Van Griethuysen
Tijdsduur:
0:16:37
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
16mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
U mag het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend als de maker van het werk wordt vermeld. CC-BY-4.0 licentieDisclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-4.0 licentie.
Nummer:
4055 - 10-0001
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
19 fragmenten
Inventaris
Films
Film
12-0001 Trouwfilm
Datering:
21-7-1945
Beschrijving:
Film met beelden van het huwelijk van Bernardus G. (Ben) van Griethuysen met Helena J. (Len) Elsevier in 1945. Het hele verloop van het huwelijk is gefilmd. Vanaf de villa van röntgenoloog dr. B.G. van Griethuysen, Hoofdstraat1 in Velp, tevens hoofdkwartier Veluwe van de afdeling Gelderland van de Nederlandsche Padvinders Vereeniging, gaat het gezelschap met auto’s naar het gemeentehuis. Daar wordt het trouwregister getekend. Terug bij de villa is er een gebeurtenis waarbij de bruid enthousiast naar buiten rent en een brief geeft aan de bruidegom. Het is een telegram van haar familie overzee, levensteken na jaren. Binnen worden cadeaus uitgepakt, bestaande uit sigaretten en glazen potjes en blikjes met etenswaar. Vervolgens steekt het gezelschap vanaf de villa te voet de straat over. In de kerkzaal van Avondzon volgt het kerkelijk huwelijk. Echtpaar en voorganger worden vanaf een verhoging gefilmd. Het echtpaar verlaat onder een erehaag van padvinders de kerk. Terug bij de villa marcheert een colonne padvinders voorbij terwijl het gezelschap poseert voor de camera. De film eindigt met huiselijke beelden van de bruid eerder uit de film in een tuinstoel en van het warme eten met man en vrouw en vijf kinderen aan tafel in huis.
Vervaardiger:
familie van Griethuysen
Collectie:
Van Griethuysen
Tijdsduur:
0:09:38
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
16mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
U mag het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend als de maker van het werk wordt vermeld. CC-BY-4.0 licentieDisclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-4.0 licentie.
Nummer:
4055 - 12-0001
Ga naar dit stuk:
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
53 Arnhem Steenstraat , 15-04-1945
Beschrijving:
Steenstraat, richting Velperpoort. 'Arnhem avenged. The British 49th (West Riding) Infantry Division fighting under Canadian command, has taken Arnhem, and avenged the battering offered there by British paratroopers last september.' Associated Press Photo shows: Armour rumbles past still smouldering buildings in Arnhem
Datering:
15-04-1945
Fotograaf:
onbekend
Vorm:
Foto (afdruk)
Auteursrechthebbende:
Onbekend
Uitleg auteursrechten:
Op dit werk rusten geen auteursrechten meer. U mag het werk zonder toestemming kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, wijzigen of van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden. Public Domain Mark 1.0 licentie Disclaimer

Het Gelders Archief stelt een bronvermelding op prijs: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], Public Domain Mark 1.0 licentie.
Collectie:
1501 - Fotocollectie Gelders Archief
Nummer:
1501 - 53
Trefwoorden:
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
8 fragmenten
Film
26 Sonsbeek Bloemententoonstelling 1940
Datering:
1940
Beschrijving:
Film met beelden van bloeiende bloemen. De opnamen zijn gemaakt tijdens een bezoek aan de bollenvelden in West-Nederland tijdens Bollenzondag en aan de bloemententoonstelling in Park Sonsbeek in mei 1940. Behalve beelden van bloemen zijn er close-ups van insecten. De film eindigt in de tuin van de familie, mevrouw Kuiper en drie van haar kinderen drinken thee en limonade.
Vervaardiger:
G. Kuiper
Collectie:
Kuiper
Tijdsduur:
00:06:24
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
Dubbel/normaal 8mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Kuiper
Uitleg auteursrechten:
Het Gelders Archief heeft een gebruikslicentie afgesloten met de auteursrechthebbende(n), waarbij alleen toestemming is gegeven om het werk aan u te tonen. U mag het bestand bekijken, maar u mag het niet downloaden, vermenigvuldigen, bewerken of verspreiden. Hergebruik via internet en sociale media en enig ander gebruik van het werk is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende(n) Disclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], GldA-1.0 licentie
Nummer:
1502 - 26
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
10 fragmenten
Film
28 Arnhem in 1942
Datering:
1942
Beschrijving:
Film in drie episoden met beelden van de familie Kuiper in en buiten Arnhem in 1942. De eerste episode is een geënsceneerd verhaal rond het voeren van konijnen. Zoon Kuiper jr. speelt de hoofdrol. Hij en zijn twee zusjes halen konijnen uit het konijnenhok om ze in de voortuin op het gras los te laten. Na ze weer in het hok teruggebracht te hebben, rijdt de jongen op een fiets vanaf het huis aan de Noordelijke Parallelweg over de Schipbrug naar de Praets aan de overkant van de Rijn om in het veld achter een boerderij gras te knippen als voer. De enige verwijzing naar de oorlog is een overvliegend tweemotorig vliegtuig. Een korte tweede episode toont drie trekpaarden van de heer Visscher bij de boerderij waar het gras gehaald is. De derde episode toont beelden van een woning aan de Utrechtseweg. De jongen laat een hond uit. Alleen in deze episode komt behalve de kinderen ook een vrouw in beeld. De film eindigt met beelden van vogels in een volière.
Vervaardiger:
G. Kuiper
Collectie:
Kuiper
Tijdsduur:
00:11:03
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
Dubbel/normaal 8mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Kuiper
Uitleg auteursrechten:
Het Gelders Archief heeft een gebruikslicentie afgesloten met de auteursrechthebbende(n), waarbij alleen toestemming is gegeven om het werk aan u te tonen. U mag het bestand bekijken, maar u mag het niet downloaden, vermenigvuldigen, bewerken of verspreiden. Hergebruik via internet en sociale media en enig ander gebruik van het werk is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende(n) Disclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], GldA-1.0 licentie
Nummer:
1502 - 28
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
24 fragmenten
Film
27 Brandweerwedstrijd
Datering:
1942
Beschrijving:
Film met beelden van een brandweerwedstrijd op het Roermondsplein in Arnhem in 1942. Op het plein zijn in de openlucht een aantal houten stellages gemaakt die onderdelen van een huis voorstellen, zoals een deur, een hindernis en een dak. Een kleine groep brandweermannen moet in of vanuit dit denkbeeldige gebouw een denkbeeldige brand blussen. Juryleden in burger met uniformpet beoordelen de verrichtingen. Onder de toeschouwers bevinden zich enkele hoogwaardigheidsbekleders. De brandweermannen dragen twee typen brandweerhelmen en een Duits model gasmasker over de rechter schouder. In de film zijn beelden verwerkt van een echte brand in de Leeghwaterstraat.
Vervaardiger:
G. Kuiper
Collectie:
Kuiper
Tijdsduur:
00:09:51
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
Dubbel/normaal 8mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Kuiper
Uitleg auteursrechten:
Het Gelders Archief heeft een gebruikslicentie afgesloten met de auteursrechthebbende(n), waarbij alleen toestemming is gegeven om het werk aan u te tonen. U mag het bestand bekijken, maar u mag het niet downloaden, vermenigvuldigen, bewerken of verspreiden. Hergebruik via internet en sociale media en enig ander gebruik van het werk is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende(n) Disclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], GldA-1.0 licentie
Nummer:
1502 - 27
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
11 fragmenten
Film
778 De bouw van Wyers
Datering:
1939-1940
Beschrijving:
Film in drie episoden met beelden van de bouw van het pand van J.P. Wyers’ Industrie- en Handelsonderneming N.V. aan het Jansplein in Arnhem. De bouw wordt uitvoerig gefilmd vanaf het eerste werk aan de fundamenten. Getoond worden onder anderen de graafwerkzaamheden, het storten van beton en het storten van de vloeren. Ook in beeld komen de houten steigers, de graafmachine, de bekisting en het betonijzer, de gemotoriseerde betonmolen en de stortgoot. Veel van het werk gebeurt met de hand. Te zien zijn het graven met de schop, het vlechten van beton, het vullen, duwen en leegschudden van kruiwagens, het werk bij de cementmolen, het verdelen van het cement met de schop tijdens het storten van beton en de bouw aan houten steigers. Opvallend is het grote aantal werklieden dat soms aan het werk is. De film eindigt met beelden van het gebouw als het klaar is. Op het torentje op het dak zit een versiering met een leeuw en het jaartal 1940. De omgeving van het Jansplein komt kort in beeld.
Vervaardiger:
G. Kuiper
Collectie:
Kuiper
Tijdsduur:
0:15:30
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
Dubbel/normaal 8mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Kuiper
Uitleg auteursrechten:
Het Gelders Archief heeft een gebruikslicentie afgesloten met de auteursrechthebbende(n), waarbij alleen toestemming is gegeven om het werk aan u te tonen. U mag het bestand bekijken, maar u mag het niet downloaden, vermenigvuldigen, bewerken of verspreiden. Hergebruik via internet en sociale media en enig ander gebruik van het werk is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende(n) Disclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], GldA-1.0 licentie
Nummer:
1502 - 778
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
16 fragmenten
Inventaris
Films
Film
11-0001 Bevrijding van Velp
Datering:
1945
Beschrijving:
Film met beelden van de familie Van Griethuysen van de bevrijding van Velp mogelijk op en direct na 16 april 1945. De film begint met beelden van een Britse tank vol met burgers. De maker is aanwezig tijdens het kaalknippen van vrouwen in een gebouw terwijl buiten publiek door gewapende BS’ers en politie op afstand wordt gehouden. Groepen mannen en vrouwen worden door de menigte afgevoerd. Er zijn beelden van waarschijnlijk Canadese militairen en Nederlandse verpleegsters. Het grootste deel van de film bevat beelden van langstrekkende Canadese tanks en vrachtauto’s en van kapotte huizen en bomen.
Vervaardiger:
B. van Griethuysen
Collectie:
Van Griethuysen
Tijdsduur:
00:16:24:00
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
16mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
U mag het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend als de maker van het werk wordt vermeld. CC-BY-4.0 licentieDisclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-4.0 licentie.
Nummer:
4055 - 11-0001
Ga naar dit stuk:
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
15 fragmenten
Inventaris
Films
Film
9-0001 Familie Van Griethuysen in 1940
Datering:
1940
Beschrijving:
Film met beelden van de familie Van Griethuysen in 1940. Mevrouw Van Griethuysen en haar kinderen worden gefilmd tijdens allerlei activiteiten. Binnenshuis zijn opnamen gemaakt van het te eten geven van de baby en van het gezin aan tafel tijdens het opscheppen en eten van soep. Daarnaast zijn er opnamen van knippen en plakken. De rest van de opnamen is buiten gemaakt. De kinderen spelen in de tuin en in het park. Er zijn beelden van verschillende wandelingen. De film eindigt met beelden van een kinderfeest.
Vervaardiger:
B. van Griethuysen
Collectie:
Van Griethuysen
Tijdsduur:
0:17:18
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
16mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
U mag het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend als de maker van het werk wordt vermeld. CC-BY-4.0 licentieDisclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-4.0 licentie.
Nummer:
4055 - 9-0001
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
17 fragmenten
Inventaris
Films
Film
7-0001 Ineke Bennie Joost
Datering:
1937-1938
Beschrijving:
Film met beelden van de familie Van Griethuysen in de periode 1937-1938. In beeld komen mevrouw Van Griethuysen, de oudste dochter, de middelste zoon en de baby: Joost, Bennie en Ineke. De kinderen worden al spelend gefilmd in huis, in de woonkamer, in de tuin en het aangrenzende park. Het tweede deel van de film is opgenomen rond het terras van een hotel of uitspanning op een heuvel.
Vervaardiger:
B.G. van Griethuysen
Collectie:
Van Griethuysen
Tijdsduur:
00:12:37
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
16mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
U mag het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend als de maker van het werk wordt vermeld. CC-BY-4.0 licentieDisclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-4.0 licentie.
Nummer:
4055 - 7-0001
Ga naar dit stuk:
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
11 fragmenten
Inventaris
Films
Film
11-0001 Oosterbeek 1944-46
Datering:
1944-1946
Beschrijving:
Film in zes episoden met beelden van Oosterbeek tussen september 1944 en september 1946. De opnamen zijn gemaakt voornamelijk vanuit en rond het woonhuis van de familie aan de Utrechtseweg. De eerste episode bevat beelden van langs trekkende Duitse militairen en militaire voertuigen, waarschijnlijk gemaakt begin september 1944 rond Dolle Dinsdag. In de tweede episode rijden jeeps met Britse parachutisten over dezelfde weg richting Arnhem, waarschijnlijk direct na de luchtlandingen op 17 september 1944. Daarop volgen beelden van schade aan meubels en huisraad en van een gat in de buitenmuur, waarschijnlijk als gevolg van de gevechten. Bijzonder zijn opnamen van een Duits pantservoertuig met wachtende militairen naast het huis. De derde episode gaat over de bevrijding. Geallieerde tanks en gemechaniseerd geschut rijden over de Utrechtseweg richting Arnhem. Er wordt een man opgebracht door een politieman, omringd door een menigte toeschouwers. Waarschijnlijk gaat het hier om beelden van direct na de bevrijding in april 1945. In De vierde episode beelden uit 1946: een voor de film 'Theirs is the Glory' gereconstrueerd noodhospitaal met gewonde mannen op de vloer van een gebouwl. Beelden van de onthulling van het Airborne Monument te Oosterbeek door Koningin Wilhelmina op 17 september 1946. Bijzonder zijn de close-ups van generaal Roy Urquhart. De film eindigt met twee episoden met beelden van het asfalteren van de Utrechtseweg en beelden van een nachtelijke uitslaande brand.
Vervaardiger:
familie Ph. J. Clous
Collectie:
Clous
Tijdsduur:
00:07:58:00
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
16mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
U mag het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend als de maker van het werk wordt vermeld. CC-BY-4.0 licentieDisclaimer
Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-4.0 licentie.
Nummer:
2916 - 11-0001
Ga naar dit stuk:
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
4 fragmenten
Film
183 Na de strijd
Datering:
1945
Beschrijving:
Film in twee episoden met beelden van Heveadorp na de bevrijding in 1945. De eerste episode bevat opnamen van een neergestort Brits vliegtuig. Tussen de wrakstukken staat een kruis, waarschijnlijk voor een van de omgekomen bemanningsleden. De tweede episode bevat beelden van het afbreken van een grote legertent door burgers met daarnaast een groep mensen voor een autobus met tekst GADO. Er volgen beelden van de schade aan woningen en de vernielingen in het dorp om vervolgens terug bij de tent en autobus te eindigen. De film is na de oorlog gemaakt door iemand uit Hoogezand bij gelegenheid van het bezoek van inwoners van die plaats aan de zuidwestelijke Veluwezoom. De gemeente Hoogezand had Heveadorp geadopteerd in het kader van materiële hulpverlening.
Vervaardiger:
onbekend
Collectie:
GA Renkum
Tijdsduur:
0:02:52:00
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
16mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Onbekend
Uitleg auteursrechten:
Op dit werk rusten geen auteursrechten meer. U mag het werk zonder toestemming kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, wijzigen of van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden. Public Domain Mark 1.0 licentie Disclaimer

Het Gelders Archief stelt een bronvermelding op prijs: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], Public Domain Mark 1.0 licentie.
Nummer:
1502 - 183
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Film
112 Julianaschool
Datering:
ca 1938 en ca 1943
Beschrijving:
1 Koninginnedag op de Julianaschool in Arnhem, (ca 1938). Beelden van zingende kinderen op het schoolplein. Kinderen doen spelletjes, zoals een stoelendans en kegelvoetbal. Onderwijzers delen broodjes uit aan kinderen. Er worden koekjes gebakken. De kinderen doen spelletjes in een kring en zaklopen. 2 Kinderen stappen op de tram naar Doorwerth, (ca 1943). Ze zwemmen en spelen in openluchtzwembad 'NV Natuurbad Park Doorwerth', 'De Branding'. Volwassenen zitten op terrasjes. Kinderen spelen in een speeltuin, krijgen limonade en spelen verder.
Vervaardiger:
onbekend
Collectie:
GA Arnhem
Tijdsduur:
00:15:30:00
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
Dubbel/normaal 8mm
Vorm:
Film
Auteursrechthebbende:
Onbekend
Uitleg auteursrechten:
Op dit werk rusten geen auteursrechten meer. U mag het werk zonder toestemming kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, wijzigen of van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden. Public Domain Mark 1.0 licentie Disclaimer

Het Gelders Archief stelt een bronvermelding op prijs: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], Public Domain Mark 1.0 licentie.
Nummer:
1502 - 112
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
22 fragmenten
Film
76 Arnhem in de winter van 1941-1942
Datering:
1941-1942
Beschrijving:
Impressie van Arnhem na sneeuwval in de winter van 1941-42 met beelden van de Burgemeesterswijk, het Willemsplein en het Velperplein. IJsgang in de Rijn en beelden van Park Sonsbeek op verschillende momenten - achtereenvolgende beelden: Tram (GETA); Burgemeestersplein, Sweerts de Landasstraat; het Willemsplein (auto met gasballon), Van Gend en Loos per slede, het Willemsplein, Vesta, de Janssingels (met tram lijn 4), Velperplein, de Markt met de Grote Kerk, Roggestraat, Velperplein (Musis Sacrum en marcherende Duitse militairen), Steenstraat, schuilkelder in plantsoen Velperplein; beelden van Sonsbeek. IJsgang in de Rijn: Onderlangs, Zypendaalseweg; water halen bij een waterwagen die langskomt, de melkboer met slede, sneeuwruimende mensen in de Burgemeesterswijk; nogmaals Sonsbeek: Grote Weide, Zwanenbrug, grote Waterval; Rijn met ijsschotsen, Rijnkade met mensen en kranen. Film heeft tussentitels.
Collectie:
GA Arnhem
Tijdsduur:
00:10:30:00
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
16mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Onbekend
Uitleg auteursrechten:
Op dit werk rusten geen auteursrechten meer. U mag het werk zonder toestemming kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, wijzigen of van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden. Public Domain Mark 1.0 licentie Disclaimer

Het Gelders Archief stelt een bronvermelding op prijs: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], Public Domain Mark 1.0 licentie.
Nummer:
1502 - 76
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Film
13 Thuiskomst
Datering:
1945
Beschrijving:
Het verhaal van de terugkeer van Arnhemmers, na evacuatie, naar hun verwoeste stad. Akte 1. Met handwagens, te voet, liftend en met paard en wagen komen ze terug. Een familie in Blokhut op terrein 8.28 ( landgoed Presikhaaf). Ze gaan terug naar Arnhem: van Remagenlaan (spoorwegovergang), Velperweg. Ruïnes van de stad: Willemsplein, Grote Eusebiuskerk, Royal, Velperplein (met o.a. verwoeste Telefooncentrale), Markt, WalburgisKerk, Helsteeg, de Schouwburg, het station, Openluchtmuseum ( NOM). Mensen ruimen puin op. Akte 2 De interieurs van de huizen zijn vernield. Een kind vindt kapot speelgoed. Een oud echtpaar komt thuis in een puinhoop. Ruïnes van huizen, mensen ruimen overal puin. Een oude man vindt een fotoboek en gaat het op een parkbankje bekijken: foto's van de stad toen ze nog heel was, afgewisseld met hoe het er na bombardementen uitziet. Er wordt gewerkt aan het herstel van de stad, steeds meer mensen komen terug. Beelden van rijen mensen voor de gaarkeuken in de Catharijnestraat. de waterman (GEWAB) verstrekt de bevolking water. Mensen zwemmen in het Sportfondsebad, wandelen in park Sonsbeek. Man zit buitenshuis in de zon, de zon gaat onder.
Vervaardiger:
Hornecker, Rudy
Collectie:
GA Arnhem
Tijdsduur:
00:21:00:00
Geluid:
Met geluid
Formaat:
16mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
U mag het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend als de maker van het werk wordt vermeld. CC-BY-4.0 licentieDisclaimer

Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-4.0 licentie.
Nummer:
1502 - 13
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Film
749 Hagespraak te Lunteren
Datering:
ca 1937 - 1939
Beschrijving:
Film met 3 onderwerpen rond activiteiten van de Nationaal-Socialistische Beweging, NSB - 1 Semi-professioneel gemaakte NSB-propagandafilm met beelden van de hagespraak van 1937 in Lunteren en een oproep om naar Lunteren te komen - Beelden van de hagespraak op de Goudsberg in Lunteren. Partijleden zijn, volgens de tekstdia, onderweg naar Lunteren; 'te voet, per autobus of met de trein'; beelden campagne: rij-opname langs huizen met raambiljetten, billboards en vlaggen. Medewerkers en verkopers 'Volk en Vaderland' met weekbladen op straat bijeen; beelden Noord Holland o.a. in Amstelveen; promotie-rit voor NSB met verkopers 'Volk en Vaderland'. 2 Beelden van een eerdere NSB-bijeenkomst in Wedde, Groningen. NSB-ers brengen groet aan het monument voor de slag bij Heiligerlee. 3 Anton Mussert in open auto omringd door VNJ meisjes).
Vervaardiger:
onbekend
Collectie:
Gelders Archief
Tijdsduur:
00:10:34:00
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
16mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Onbekend
Uitleg auteursrechten:
Op dit werk rusten geen auteursrechten meer. U mag het werk zonder toestemming kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, wijzigen of van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden. Public Domain Mark 1.0 licentie Disclaimer

Het Gelders Archief stelt een bronvermelding op prijs: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], Public Domain Mark 1.0 licentie.
Nummer:
1502 - 749
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Films
Film
5-0001 Limburg
Datering:
Zomer 1942
Beschrijving:
Limburg in de zomer van 1942. Buitenleven op boerderij, kalveren en varkens grazen onder bomen bij een kerkje. Geestelijke loopt langs kerkhof met kruisen in de richting van Sint-Gerlachuskerk in Houthem. Zwembad met zwemmers. Beelden van landschap met een riviertje. Kerkgangers op een landweg. Glooiend landschap met vakwerkboerderij; kasteel Neubourg; kamperen op een veld met bloemen. Man rust op veld met kippen; kasteel Schaloen in Valkenburg, landschap met bloemen en kleine rivieren.
Vervaardiger:
Ph.J. Clous en echtgenote
Collectie:
Clous
Tijdsduur:
00:09:05:00
Geluid:
Zonder geluid
Formaat:
Dubbel/normaal 8mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
U mag het werk zonder toestemming van de auteursrechthebbende kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend als de maker van het werk wordt vermeld. CC-BY-4.0 licentieDisclaimer
Bronvermelding: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC-BY-4.0 licentie.
Nummer:
2916 - 5-0001
Ga naar dit stuk:
Thema trefwoorden:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal