Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Aan de rechterkant van het scherm kunt u uw zoekresultaat filteren op het soort beeldmateriaal. Sommige afbeeldingen zijn alleen ter inzage op de studiezaal.

Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Beeldbank
xBeeldbank

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek waar u al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren kunt vinden. Denk hierbij aan onder andere foto’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. 

Hoe zoekt u door de beeldbank?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Vervolgens vindt u rechterkant van het scherm verschillende filters. Als u op een filter klikt, kunt u uw zoekresultaten meer specifiek maken. 

Zoekt u naar een specifieke materiaalsoort?

Aan de rechterkant van het scherm kunt u uw zoekresultaat filteren op het soort beeldmateriaal.
De diverse materiaalsoorten hebben ook een eigen zoekingang. Als u die gebruikt, heeft u meer specifieke zoekmogelijkheden. De volgende zoekingangen kunt u gebruiken:
 
Beeldbank
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

Zoektermen: Uitspanning
beacon
1 zoekresultaat
sorteren op:
 
 
weergave:
222 Velp Biljoen, 13-03-2008
 
 
Erfgoedstuk
Foto
222 Velp Biljoen, 13-03-2008
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Beschrijving:
Ingangspartij. Kasteel Biljoen kent een vroege stichtingsdatum: al in 1076 werd de plaats, dan nog als “Broekerhof”of “Broekerhoeve” vermeld. Vanaf 1530 bouwde Karel van Egmond, hertog van Gelre, op of nabij die plaats een kasteel. Daarbij werd gebruik gemaakt van de stenen van de nabijgelegen ruïne van kasteel Overhagen. Op 1 juni 1535 verkocht de hertog Biljoen en de bijbehorende heerlijke rechten aan zijn huishofmeester Roelof van Lennep. Het kasteel werd in 1661 gekocht door Alexander van Spaen. Hij veranderde het gebouw ingrijpend en het kasteel kreeg een voor die tijd moderne plattegrond met een neuwe ingangspartij, een centrale hal en bordestrap terzijde. Hij liet ook het buitenmuurwerk en de torens opnieuw optrekken die hun barokke klokvormige helmen kregen, vergelijkbaar met Van Spaen’s andere kastelen Moyland en Ringenberg. In 1771 erfde Johan Frederik Willem baron van Spaen Biljoen. In 1848 erfde Johan Frederik Willem Karel baron van Hardenbroek, kamerheer van koningin Sophie, het kasteel van zijn neef Alexander Jacob van Spaen. In zijn opdracht werd het kasteel tussen 1852 en 1865 gerestaureerd door L.H. Eberson (1822-1889), architect te Arnhem, die het vermogen had de prachtigste landhuizen in historische stijl te restaureren en ze toch aan te passen aan de eisen van zijn tijd. Het kasteel kreeg een entrée in neorenaissance stijl onder een balkon. De baron woonde in Parijs en gebruikte Biljoen als buitenverblijf. Baron van Hardenbroek verzamelde oudheden, en van de vorige eigenaar van het kasteel, J.F.W. van Spaen, bezat hij ook bijzondere boeken en voorwerpen. Daarom stelde hij het kasteel open als museum, waar tienduizend bezoekers zijn collectie elk jaar bezochten. Eberson maakte plannen voor het exterieur en interieur van het kasteel en voor het koetshuis. Daarnaast ontwierp hij voor het uitgestrekte landgoed van Biljoen een nieuwe manege, een kippenhok, een 'tent' (uitspanning) en verschillende 'rustieke' bruggen.
Datering:
13-03-2008
Straat:
Biljoen
Huisnummer:
1
Plaats:
Velp
Vorm:
Digitale opname
Fotograaf:
Hall, Henri ter
Uitleg auteursrechten:
De auteursrechthebbende doet afstand van zijn/haar auteursrechten. U mag het werk zonder toestemming kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden. CC0 1.0 licentieDisclaimer

Het Gelders Archief stelt een bronvermelding op prijs: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], CC0 1.0 licentie.
Nummer:
1501-01 - 222
Collectie:
1501-01 - Fotocollectie Gelders Archief
Geografische namen:
 
 
 
U heeft verfijnd op:
Verfijnen op:
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS