Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Aan de rechterkant van het scherm kunt u uw zoekresultaat filteren op het soort beeldmateriaal. Sommige afbeeldingen zijn alleen ter inzage op de studiezaal.

Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten 1950-1979
x3204 Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten 1950-1979

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

3204 Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten 1950-1979
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Algemeen
3204 Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten 1950-1979
Inleiding
2. Algemeen
De archieven van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland uit de periode 1950-1979 zijn samengevoegd en in deze inventaris beschreven.
Met één uitzondering: de gedrukte exemplaren van de PS-notulen uit de periode 1950-1959 zijn al eerder overgebracht naar het Rijksarchief in de provincie Gelderland, de voorloper van het Gelders Archief; ze zijn te vinden onder toegangsnummer 0038..
.
Zie voor een korte beschrijving van de geschiedenis van PS en GS en hun taken de inventaris van de archieven van het Provinciaal Bestuur van Gelderland, 1813-1949 (Gelderse Inventarissenreeks 37)..
.
Provinciale Staten vormden op grond van de Provinciale Wet van 1850 en de Provinciewet van 1962 het algemeen bestuur van de provincies. Volgens dezelfde wetten vormde het college van Gedeputeerde Staten het dagelijks bestuur van de provincies..
.
PS werden voor 4 jaren gekozen. Van 1950 tot 1962 telde PS 62 leden..
Sinds de inwerkingtreding van de Provinciewet 1962 was het aantal statenleden afhankelijk van het inwonertal van de provincies. PS van Gelderland bestond van 1962 tot 1970 uit 67 statenleden. Van 1970 tot 1982 waren er in Gelderland 71 statenleden..
.
Uit hun midden kozen PS de gedeputeerden, het dagelijks bestuur van de provincie. Tot 1978 bestond het college van gedeputeerde staten uit 6 gedeputeerden. Bij wet van 25 mei 1978, Stb. 272 werd art.29 van de Provinciewet gewijzigd in die zin dat PS vanaf toen konden bepalen dat het aantal leden van GS 7 of 8 zou bedragen. In de periode 1978-1982 had Gelderland 8 gedeputeerden..
.
Voorzitter van zowel PS als GS was de Commissaris van de Koningin, in PS zonder stemrecht, in GS met stemrecht.
3. Werkzaamheden en taken
4. Personeel en huisvesting
5. Archiefvorming en inventarisatie
6. Tips voor onderzoekers
7. Literatuur
8. Afkortingen
9. Foto's
Inventaris
Kenmerken
Datering:
(1902) 1950-1979 (2006)
Auteur:
J. Prins (Provincie Gelderland), Doxis Informatiemanagers, J.H.G. Harder
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS