Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Sommige afbeeldingen zijn door de auteursrechten alleen ter inzage op onze studiezaal.

Zoeken door de beeldbank: Met de zoekbalk hieronder kunt u op trefwoord zoeken door ons beeldmateriaal. Onder deze zoekbalk kunt u filters instellen, bijvoorbeeld op het soort beeldmateriaal. Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Familie Hoek

3161 Familie Hoek

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis familie Hoek
3. Geschiedenis van het archief
4. Elders berustende stukken van de familie Hoek en aanverwante families
5. Verantwoording van de inventarisatie
3161 Familie Hoek
Inleiding
5.
Verantwoording van de inventarisatie
De overgeleverde stukken van het in deze toegang beschreven Familiearchief Hoek waren, zoals vaak bij nagelaten papieren erfgoed van enige linie, onderling uitgewisseld en buiten de familiekring terechtgekomen. Ook bleken documenten verloren te zijn gegaan door oorlogsgeweld, watersnood (1953) en door bewaring onder ongeschikte klimatologische omstandigheden. Ten aanzien van een aantal documenten in particulier bezit was het niet mogelijk deze in originele vorm aan het archief toe te voegen. Als alternatief hiervoor kan (voorlopig) met een duidelijke reproductie worden volstaan. Dezelfde oplossing werd toegepast ten aanzien van documenten die nog in de periode van het bijeenbrengen van de documenten zoekraakten.
Zoals gebruikelijk bij de inventarisatie van familiearchieven, kon ook hier de structuur van hoofdarchief Familiearchief Hoek en de deelarchieven worden onderscheiden met behulp van genealogische overzichten. Ter duiding van de verwantschap bij onderzoek, werd de fragmentgenealogie vanaf de vestiging van de persoon van Jan Hoeck op Nederlands grondgebied opgenomen in Bijlage A bij deze inventaris.
De beschreven documenten, dat wil zeggen de geschriften en portretfoto’s van de nakomelingen van de stamouders Hoek, zijn door nakomeling wijlen de heer G.D. Hoek (1924-2012) te Amsterdam en door de inventarisator gedurende enkele decennia bijeengebracht en bewaard. Onder dit materiaal bevinden zich veel documenten van andersgeheten afstammelingen Hoek-Sollman, waaronder talrijke portretfoto’s. Het fysiek bijeenbrengen ervan door de inventarisator was mogelijk door de welwillende medewerking van vele verwanten. Van de naar het Duitse Moezelgebied afgedwaalde documenten van het gezin van Hendrik Velthuisen en M. Louise A.A. Hoek werden fotokopieën ontvangen (zie voorgaand overzicht van elders berustende stukken).
Nakomelingen met een andere familienaam hebben bij de beschrijving een eigen rubriek gekregen als van meerdere documenten (archiefstukken, foto’s etc.) sprake was. De beschrijving van een enkel document werd geschaard in de rubriek van de (groot)ouders. De eigen rubriek kan ook zijn te danken aan aanwezigheid van een document elders in het archief dat te maken heeft met desbetreffende persoon, bijvoorbeeld een portretfoto.
De enkele honderden portretfoto’s of reproducties daarvan zijn consequent als verzameling van een apart inventarisnummer voorzien, en ondergebracht in de rubriek van de echtelieden die deze oorspronkelijk hadden aangelegd. Een tweetal kwetsbare ferrotypieën (foto’s op gelakt blik) (verzamelingen inv.nrs. 39b en 268) heeft een speciale beschermende verpakking gekregen.
De botanische studies van Jan Gaykema Jacobsz. (1798-1875), kunstschilder en tekenmeester in Leiden, schoonvader van Melchior A.A. Hoek, waren in het voorjaar van 1987 een gift aan de inventarisator als belangstellende afstammeling. Het materiaal werpt licht op de kring van artistiek belangstellenden waarin de familie Hoek zich in de negentiende en twintigste eeuw heeft bewogen. Genoemde catalogus van Gaykema’s werken werd bijgevoegd (inv.nr. 259j).
De aanwezige werken van Johan Petersen Grolman (1778-1840) en diens kleinzoon Johan Paul Constantinus Grolman (1841-1927), beiden huis- en kunstschilders in Utrecht, werden in deze eeuw in het archief opgenomen. Betreffende documenten geven een beeld van de wereld van artistieke personen onder de leden van de familie Hoek en haar verwanten. Johan Petersens schoonzuster Wilhelmina Sophia Hoek-Sollman, die voor haar zoon een albumblad heeft geaquarelleerd, zou in haar Utrechtse jonge jaren door Johan Petersen Grolman in de beginselen van de schilderkunst kunnen zijn onderwezen. * 
Tot de pupillen van Johan Petersen Grolman kan ook neef Johannes Catharinus van der Veur hebben behoord, die het predikantschap met het kunstenaarsbestaan wist te combineren. Dominee Van der Veur is in Zoelmond als tekenaar, schilder en zelfs als beeldhouwer actief geweest.
6. Onderzoeksmogelijkheden
7. Bronverwijzing
8. Bijlage A: fragmentgenealogie Hoe(c)k c.a
N.B. Van de ongenummerde generaties van deze Nederlandse tak van een familie Huck (Hueck) uit het Duitse Sauerland zijn in het archief geen documenten aanwezig. De familienamen in kapitalen geven aan dat er sprake is van anders geheten familieleden waarop in het archief berustende documenten betrekking hebben.
9. Overige bijlagen

Kenmerken

Datering:
(1768) 1813-1996 (2017)
Auteur:
S.W.M.A. den Haan
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal